Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia, Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia, Ignacio Marin / AFP / Profimedia, Ignacio Marin / AFP / Profimedia, Shutterstock

Na ukrajinskom frontu bi mogla da se dogodi jedna od najvećih promena od početka rata i to baš u epicentru trenutnih borbi. Naime, kako tvrdi ukrajinska strana "treći krug" boraca iz ruske paravojne formacije Vagner uskoro će zameniti redovna ruska vojska.

„Prvi krug vojnika, koji je poslat na front prošlog februara, činili su profesionalni vojnici, ljudi povezani sa FSB-om i Ministarstvom unutrašnjih poslova. Drugi talas Vagnerovaca činili su mobilisani zatvorenici, koji su zbrisani sa lica zemlje kada je Vagner pokušao da probije odbranu. Sada vidimo da Vagnerove borce zamenjuje regularna vojska. To se verovatno dešava zbog Prigožinovog sukoba sa rukovodstvom ruske vojske“, navodi ukrajinska strana.

Foto: Shutterstock

Prigožinov sukobu sa Šojguom

Inače, osnivač zloglasne ruske plaćeničke grupe je nedavno ušao u otvoren sukob sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom, optuživši ga da uskraćuje municiju ruskoj vojci.

Naime, Prigožin na te mrežama objavio fotografiju za koju tvrdi da prikazuje desetine mrtvih Vagnerovaca, a za njihovu smrt okrivio je „izgladnjivanje granatama“ i „one koji su trebali rešiti problem snabdevanja Vagnera dovoljnom količinom municije“.

„Nisu nam dali municiju. I dalje nam je ne daju. Sad je 10 ujutro, 22. februara. Nisu preduzeli nijedan potez da nam nabave municiju“, objavio je Prigožin uz fotografiju mrtvih plaćenika.

Neposredno nakon toga, stigao je i odgovor Šojgua, koji je nazvao priče o uskraćivanju municije „apsolutnim neistinama“.

„Pokušaji da se stvori raskol unutar bliskog mehanizma interakcije i podrške između jedinica ruskih borbenih grupa su kontraproduktivni i rade isključivo u korist neprijatelja“, navelo je ministarstvo u u saopštenju.

Rusko ministarstvo odbrane nazvalo i je izjave Prigožina „preuzbuđenim“ i rekao da vojni zvaničnici čine sve što su mogli da opskrbe borce – iako nisu spomenuli Vagner po imenu.

Zona ubijanja usred grada

Dok se rotacija u Bahmutu zvanično ne dogodi, Vagner ostaje jedinica koja trenutno kontroliše grad za koji se nedeljama vode krvave bitke.

Čak, britanski obaveštajci navode da je borba toliko krvava da je jedan deo grada praktično zona za ubijanje.

Kako navode, ukrajinske snage još uvek drže zapadni deo grada i srušile su ključne mostove preko reke, koja teče u pravcu sever-jug kroz pojas otvorenog terena širine 200-800 metara, između naseljenih područja.

Pročitajte još:

Pošto ukrajinske jedinice mogu da pucaju iz utvrđenih zgrada na zapadu, ovo područje je postalo zona ubijanja, što verovatno predstavlja veliki izazov za Vagnerove snage koje pokušavaju da nastave svoj frontalni napad na zapad.

Međutim, ukrajinske snage i njihove linije snabdevanja na zapadu i dalje su ranjive na kontinuirane pokušaje Rusije da zaobiđu branioce sa severa i juga.

BONUS VIDEO Bitka za Bahmut 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare