Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj je u prvih šest meseci ove godine 6,7 miliona turista ostvarilo 27,3 miliona noćenja, što je 16 odnosno 10 posto više nego u istom periodu prošle godine i četiri posto više noćenja nego u prvom kvartalu 2019. godine.

Prema podacima iz sistema eVisitor i eCrew (nautika) o kojima su u ponedeljak izjestili iz HTZ-a, samo u junu u Hrvatskoj je bilo 2,9 miliona turista ili dva posto više nego prošle godine.

Ministarka turizma i sporta i predsednica HTZ-a Nikolina Brnjac izjavila je kako veruje da turističkim pokazateljima za prvu polovinu ove godine svi mogu biti zadovoljni.

Hrvatska Makarska turizam
Hrvatska plaža Foto:BETAPHOTO/HINA/Jure DIVIC

„Izvrsne rezultate turističkog prometa koji je iznad nivoa istog razdoblja 2019. prate i rekordni finansijski pokazatelji. Prema podacima HNB-a, prihodi od stranih turista za prvo tromesečje iznosili su 672 miliona evra što u odnosu na do sada referentna prva tri meseca 2022. predstavlja povećanje od 38 posto, odnosno prihode veće za 186 miliona evra. Svi ti podaci ukazuju da smo na dobrom putu, da je iza nas jedna od najboljih predsezona hrvatskog turizma“, rekla je ona.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je da je turizam u prvih šest meseci ostvario pozitivan i vrlo dobar rezultat, kako u odnosu na lani, tako i u odnosu na šest meseci rekordne 2019. godine.

Istra je broj jedan

Po županijama, Istarska je u šest meseci imala najviše noćenja, 8,5 miliona ili sedam posto više nego lani, a druga je Splitsko-dalmatinska 4,7 miliona noćenja ili 11 posto više.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na Kvarneru je bilo 4,5 miliona noćenja ili šest posto više nego u prvih šest meseci 2022., u Zadarskoj županiji tri miliona ili osam posto više, u Dubrovačko-neretvanskoj 2,5 miliona ili 20 posto više, a u Šibensko-kninskoj 1,3 miliona noćenja ili 1,5 posto više nego lani.

Sledi Zagreb sa 1,1 milion noćenja ili 20 posto više nego lani, dok je isti porast ostvaren i na ostatku kontinenta s ukupnih više od miliona noćenja, prenosi Dnevnik.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare