Jahja Sinvar Foto: MUSTAFA HASSONA / AFP / Profimedia

Sjedinjene Države su objavile krivične optužbe protiv vođe Hamasa Jahje Sinvara i drugih lidera te organizacije zbog našpada na Izrael na Izrael 7. oktobra 2023. godine.

Optužnica od sedam tačaka podignuta je na saveznom sudu u Njujorku i uključuje optužbe za zaveru radi pružanja materijalne podrške stranoj terorističkoj organizaciji, zaveru za ubistvo američkih državljana i zaveru za upotrebu oružja za masovno uništenje koja je rezultirala smrću. Iran i libanski Hezbolah su takođe optuženi za pružanje finansijske podrške i oružja, uključujući rakete, koje su korišćene u napadu, prenosi AP.

„Kao što je navedeno u našoj žalbi, ovi optuženi – naoružani oružjem, političkom podrškom i novcem vlade Irana i podrškom Hezbolaha – predvodili su napore Hamasa da uništi državu Izrael i ubija civile da bi se postigao taj cilj“, rekao je sekretar za pravosuđe Merik Garland.

„Jahja Sinvar i drugi lideri Hamasa optuženi su da su organizovali višedecenijske kampanje masovnog nasilja i terora terorističke organizacije – uključujući i 7. oktobar… Optužnice koje su danas otkrivene samo su deo naših napora da ciljamo svaki aspekt Hamasovih operacija. Ni ovi potezi neće biti poslednji“, rekao je Garland.

Posledice optužbi mogle bi biti uglavnom simbolične s obzirom na to da se veruje da se Sinvar krije u tunelima u Gazi, dok je Sekretarijat pravosuđa rekao kako se veruje da su trojica od šestorice optuženih mrtvi. Zapečaćeni izveštaj je provizorno podnet u februaru, kako bi se Americi dalo vremena da pokuša da privede tadašnjeg lidera Hamasa Ismaila Hanija, ali je otpečaćen u utorak, više od mesec dana nakon Hanijeve smrti zbog drugih dešavanja u regionu, saopštio je sekretarijat.

Sinvar je imenovan za vođu Hamasa nakon ubistva Hanija u Iranu i nalazi se na vrhu liste najtraženijih u Izraelu. Veruje se da je živeo u tunelima ispod Gaze veći deo poslednjih 10 meseci i nije poznato koliko ima kontakta sa spoljnim svetom.

Jahja Sinvar novi vođa Hamasa
Jahja Sinvar Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Pored Sinvara, još su optuženi Kaled Mešal, koji živi u Dohi i šef je Hamasove kancelarije za dijasporu, i Ali Baraka, visoki zvaničnik grupe u Libanu. Pored Hanijea, među poginulima su i vođa vojnog krila Mohamed Deif, za koga Izrael kaže da je ubijen u vazdušnom napadu u julu, i Marvan Isa, zamenik vojnog komandanta koji je ubijen u martu.

U napadu na Izrael, na osnovu zvaničnih izraelskih podataka, ubijeno je 1.205 ljudi, uglavnom civila i taoca koji su ubijeni u zarobljeništvu, Oteto je oko 250 ljudi. Među žrtvama je više od 40 Amerikanaca.

U izraelskokj vojnoj kampanji protiv Hamasa ubijeno je najmanje 40.819 ljudi u Gazi, saopštilo je ministarstvo zdravlja te enklave. Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da su među žrtvama bile žene i deca.

Poziv na hitno postizanje sporazuma

Nakon nedavnog ubistva šest talaca američki zvaničnici su pozvali na hitno postizanje sporazuma između Izraela i Hamasa o prekidu vatre u Gazi.

„U Gazi još ima na desetine talaca koji čekaju na sporazum koji bi ih vratio kući. Vreme je da se taj sporazum postigne. Izraelski narod ne može više da čeka. Palestinci, koji takođe trpe užasne posledice ovog rata, ne mogu da priušte više da čekaju“, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Rođaci talaca protestuju kod granice sa Gazom Foto: Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Dodao je da će SAD raditi sa posrednicima, Egiptom i Katarom, „u narednim danima“ „da vrše pritisak na postizanje konačnog sporazuma“.

Bela kuća je takođe u utorak saopštila da ubistvo talaca, za koje krivi Hamas, ukazuje da je hitno potreban sporazum.

„Ovo što se dogodilo jasno naglašava koliko je važno da se ovo okonča što je pre moguće“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

„Radimo na predlogu koji će obezbediti oslobađanje preostalih talaca i masivnu i hitnu pomoć narodu Gaze… Još uvek smo u konsultacijama sa Katarom, Egiptom i Izraelom. i naravno da su Katar i Egipat u kontaktu sa Hamasom. Učinićemo sve što možemo da to postignemo“, rekao je Kirbi.

PROČITAJTE JOŠ:

Izrael je pod sve većim pritiskom da pristane na prekid vatre. Nova britanska laburistička vlada saopštila je u ponedeljak da će obustaviti izvoz određenog oružja u Izrael zbog „jasnog rizika“ da bi ono moglo biti upotrebljeno za ozbiljna kršenja humanitarnog prava.

Britanija je obavestila SAD o odluci pre njenog donošenja, rekao je Miler.

„Nije da se ne slažemo sa stavom Londona, oni procenjuju na osnovu svog pravnog okvira. Mi procenjujemo na osnovu našeg pravnog okvira“, rekao je Miler.

Stejt department je u maju saopštio da nema dovoljno dokaza za blokiranje isporuka oružja Izraelu, ali da je „razumno proceniti“ da je zemlja koristila oružje na načine koji nisu u skladu sa standardima utvrđenim u humanitarnom pravu.

SAD isporučuju Izraelu oružje u vrednosti od oko 3 milijarde dolara svake godine.

BONUS VIDEO: Analitičar za N1: Novi vođa je radikalnije krilo Hamasa, ubijeni Haniyeh je bio spreman pregovarati s Izraelom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar