Roman Abramovich
Roman Abramovič Foto:EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Portugalska vlast otvorila je internu istragu o davanju državljanstva vlasniku fudbalskog kluba Čelsi Romanu Abramoviču, saopštila je danas vlada te zemlje. Abramovičeva portparolka rekla je da on i njegovo osoblje "pozdravljaju svaku reviziju, jer će ona samo pokazati da je državljanstvo dobijeno u skladu sa pravilima".

Biznismen rođen u Rusiji Abramovič je dobio portugalsko državljanstvo u aprilu prošle godine na osnovu zakona koji omogućava naturalizaciju potomcima sefardskih Jevreja koji su proterani sa Iberijskog poluostrva tokom srednjovekovne inkvizicije, prenosi agencija Rojters.

Istraga Instituta za registre i notare (IRN), službe zadužene za dodeljivanje državljanstva i pašoše (IRN), dolazi u momentu kritika nekih aktivista, komentatora i političara koji tvrde da zakon mora da se revidira, jer smatraju da ga koriste oligarsi da bi se učvrstili u Evropskoj uniji.

„Sve ukazuje da je iza dobronamernog zakona stvorena pasoška mafija“, napisao je na Tviteru antikorupcijski aktivista Žoao Batalja.

Ministarstvo pravde je saopštilo da je istraga, koju je potvrdio Rojters bila standardni proces.

„To je normalna procedura koja se usvaja kad god postoje situacije ili vesti koje se odnose na bilo kakvu moguću nepravilnost u sprovedenoj proceduri“, navodi se u saopštenju dostavljenom Rojtersu.

Dodaje se da je IRN samo nameravao da utvrdi da li su postojale bilo kakve nepravilnosti.

Abramovičeva portparolka rekla je da on i njegovo osoblje „pozdravljaju svaku reviziju, jer će ona samo pokazati da je državljanstvo dobijeno u skladu sa pravilima“.

BONUS VIDEO: Golovi sa utakmice Liverpul – Čelsi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)