Abramovič već dugo drži Čelsi, Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Predsednik Izraela Isak Hercog pohvalio je vlasnika fudbalskog kluba Čelsi Romana Abramoviča jer koristi svoju poziciju u engleskom fudbalu za kampanju protiv antisemitizma.

PROČITAJTE JOŠ

Svečanosti je prisustvovalo oko 50 ljudi, a to je bilo prvi put da je Abramovič posetio stadion Čelsija od 2018. godine, kada je povukao molbu za obnovu britanske vize.

Rusko-izraelski biznismen doputovao je kao gradjanin Izraela i proveo je oko dva sata u Kraljevskom ratnom muzeju u Londonu, gde je posetio Galerije Holokausta, koje je pomogao donacijama.

Hercog je tokom obraćanja zvanicama u apartmanu na stadionu Čelsija rekao da je taj klub „sjajan primer kako klubovi i sport mogu da budu sila dobra i da oblikuju tolerantniju sutrašnjicu“.

Abramovič je finansirao inicijativu „Reci ne antisemitizmu“ koji je pokrenuo klub kako bi se pozabavio zabrinutošću zbog mržnje prema jevrejskom narodu.

„Kultura i politika sporta ponekad otkrivaju najgore u čovečanstvu, kao što smo videli, iznova i iznova sa antisemitskim, rasističkim i nasilnim incidentima unutar i izvan stadiona i odbijanju sportista da se takmiče ili rukuju sa svojim izraelskim kolegama“, naveo je Hercog.

Abramovič bi mogao da prisustvuje utakmici Čelsija i Juventusa u utorak u petom kolu Lige šampiona.

On nije gledao utakmicu na domaćem terenu od 2018. godine, kada je povukao zahtev za obnavljanje vize, nakon što je proces predugo trajao. Od tada je gledao Čelsi na gostovanjima u inostranstvu, ujključujući i trijumf u Ligi šampiona protiv Mančester sitija u maju u Portu.

On je 2019. godine u Bostonu gledao prijateljsku utakmicu Čelsija i Nju Ingland Revolušena, kako bi prikupio sredstva za kampanju protiv antisemitizma.

BONUS VIDEO Gol Aleksandra Mitrovića koji je Srbiji doneo plasman na Mundijal 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar