Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN MARQUARDT

Nemačka kancelarka Angela Merkel stala je u odbranu mera koje je njena vlada implementirala sa ciljem sprečavanja širenja koronavirusa, dok Nemačka beleži rekordne brojeve novozaraženih i preminuloh.

Desno orijentisana opozicija u nemačkom parlamentu oštro je kritikovala mere koje je vlada implementirala, a kancelarka Merkel odgovorila je na kritike danas tokom debate o budžetu u parlamentu, rekavši da zemlja prolazi kroz „vanrednu situaciju“.

Ona je u svom govoru istakla da se protivi otvaranju hotela kako bi u njima tokom praznika mogle da se sastaju porodice, kao i da je saglasna sa preporukama za zatvaranje radnji između Božića i 10. januara, piše Dojče vele.

Merkel je navela i da je novac koji je vlada zadužila opravdan kako bi se pravilno primenile mere protiv koronavirusa.

Pročitajte još:

„Živimo u pandemiji, živimo u izuzetnoj situaciji“, rekla je poslanicima u Bundestagu.

Podsetimo, kancelarka je pre nekoliko dana rekla da će Nemačka moći da nastavi da izdvaja „znatne sume“ 2021. godine radi prevazilaženja ekonomskih i socijalnih posledica pandemije Kovida-19.

Sve više glasova se zalaže za postepeni povratak budžetskoj disciplini u Nemačkoj koja je „alergična“ na javne rashode, a koja je ubacila više stotina milijardi evra da pomogne svojim firmama da prebrode šok od krize.

Država je u junu pokrenula plan obnove od 130 milijardi evra za buduće investicije i podsticaj potrošnji. Ministarstvo finansija je reklo da će ti izdaci dovesti do 300 milijardi evra novih dugova 2020. i 2021. Nemačke, prve ekonomske sile evrozone.

BONUS VIDEO

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar