Foto: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

U Crnoj Gori je registrovano 1.945 pozitivnih na koronavirus tokom protekla 24 sata, a od posledice epidemije su preminule četiri osobe od kojih je najmlađa imala 33 godine, saopštio je 12. januara Institut za javno zdravlje (IJZ).Trenutno je 16.530 aktivnih slučajeva COVID-19, najviše u Podgorici 6.081.

Podsetimo, 10. januara je bilo 22.051 aktivnih kovid slučajeva, pa je sadašnja brojka manja i usled skraćenja perioda samoizolacije sa deset na sedam dana, koje se primenjuje od 11. januara.

Iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) su saopštili da je trenutno 280 obolelih od COVID-19 na bolničkom lečenju, i da je taj broj u porastu.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je ocenila da su mere uvedene pre Nove godine „dale pozitivne rezultate“ jer su, kako je kazala, brojke u Crnoj Gori bolje nego u zemljama gde su bile liberalnije mere na snazi.

Podsetimo, broj inficiranih u poslednjih mesec dana je porastao 835 odsto, dok je COVID pacijenata u bolnicama 38 odsto više. U istom periodu je broj vakcinisanih povećan za nepunih dva odsto, podaci su IJZ.

„Brojke su takve kakve jesu, ali i dalje nisu zabrinjavajuće, a zdravstveni sistem Crne Gore može da odgovori ovim rezultatima“, ocenila je ministarka zdravlja Borovinić Bojović 12. januara tokom predstavljanja novih epidemioloških mera.

Njima je propisano da se od 13.januara u Crnu Goru može ući uz ispunjenje najmanje jednog od četiri uslova iz EU digitalne COVID potvrde.

Vakcinacija i dalje teče sporo, pa je drugu dozu primilo 44,3 odsto stanovnika, a treću samo oko 14 osto.

Prethodnih pola godine je od ukupnog broja zaraženih oko 70 odsto bilo nevakcinisanih osoba, kao i 80 odsto onih koji su u tom periodu preminuli sa COVID-19, podaci su IJZ.

Do sada je ukupno evidentirano 196.640 slučajeva infekcije koronavirusom, a preminulo je 2.457 obolelih od COVID-19.

BONUS VIDEO: Most na Đurđevića Tari

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar