Herceg Novi obeležavanje godišnjice deportacije Bošnjaka iz Crne Gore
Foto: Nova.rs/video

Ispred Centra bezbednosti Herceg Novi danas je položeno cveće u znak sećanja na 25. maj 1992. godine kada je počelo sakupljanje i deportacija Bošnjaka koji su se u Crnu Goru sklonili pre rata.

Broj žrtava nikada nije utvrđen, a procene se kreću od 66 do više od 150. Okupljenima su se obratili predstavnici nevladnih organizacija, državni sekretar MUP Crne Gore, ministarka kulture u Vladi Crne Gore i drugi zvaničnici.

Pročitajte još:

Jedan od ljudi koji je odveden iz svoje kuće i čiji se trag izgubio je Osmo Bajrić, a prisutnima se obratio njegov sin Alen koji još uvek vodi borbu za istinom.

Alen Bajrić Foto: Nova

„Po mog oca su došla dva policajca u uniformi, 26. maja i odveli ga, više ga nikada nismo videli. On se od ratnog vihora sklonio u Crnu Goru, zato što je mislio da je ovde siguran. Ja i dan danas ne znam gde su posmrtni ostaci mog oca. Možda su zazidani u temelje policijske zgrade jer nam nikada nisu zvanično rekli ništa drugačije. Želim da sahranim oca i želim da budu kažnjeni nalogodavci i izvršioci“, rekao je Alen Bajrić.

Tamara Vujović Foto: Nova

Ministarka kulture u Vladi Crne Gore Tamara Vujović je izjavila da ona kao Novljanka želi da skine ljagu sa imena rodnog grada.

Tamara Vujović Foto: Nova

„Većina novljana se neprotivi inicijativi za postavljanje spomen poloče kojim bi se obeležilo mesto stradanja bošnjaka 1992. godine. Ja ću učiniti sve u mojoj moći da se pravda izvrši i da odgovorni budu privedeni pravdi“, rekla je Vujović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare