Foto:EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Tajvan će nastaviti da jaca svoje odbrambene kapacitete kako bi se osiguralo da to ostrvo niko ne može da primora da prihvati put koji je odredio Peking, a koji ne nudi ni slobodu ni demokratiju, izjavila je danas tajvanska predsednica Cai Ing-ven.

PROČITAJTE JOŠ:

Tajvan je pod stalnim vojnim i političkim pritiskom da prihvati vladavinu Pekinga i stavi se pod suverenitet Kine, ali je suočen i sa čestim upadim kineskog ratnog vazduhoplovstva u zonu dejstva tajvanske PVO, prenosi Rojters.

Kineski predsednik Si Ðinping obećao je u subotu da će ostvariti „na miran način ponovno ujedinjenje“ sa Tajvanom i nije direktno pomenuo primenu vojne sile.

Ipak, usledila je oštra reakcija Tajpeja u kojoj se ističe da samo građani Tajvana mogu odlučivati o budućnosti Tajvana.

Obraćajući se na skupu upriličenom povodom Dana državnosti, Cai je izrazila nadu da će se tenzije u Tajvanskom moreuzu smiriti i ponovila da Tajvan neće „delovati ishitreno“.

„Neka niko ne gaji apsolutno nikakve iluzije da će narod Tajvana popustiti pod pritiskom. Nastavićemo da jačamo našu nacionalnu odbranu i pokazujemo svoju odlučnost da se branimo kako bismo osigurali da niko ne može da primora Tajvan da krene putem koji je zacrtala Kina, a koji ne nudi ni slobodan ni demokratski način života“, rekla je ona u govoru ispred predsedničke palate u centru Taipeja.

Kina je Tajvanu ponudila model autonomije „jedna zemlja, dva sistema“, slično Hongkongu, ali su sve velike tajvanske stranke to odbacile, posebno nakon kineskog prevrata i gušenja sloboda u bivšoj britanskoj koloniji.

Cai je ponovila ponudu da se razgovara sa Kinom na osnovu pariteta, iako iz Pekinga nije usledio neposredan i direktan odgovor.

Zvanični Peking ne priznaje tajvansku vladu i odbija saradnju sa predsednicom Cai nazivajući je „separatistom koja odbija da prizna da je Tajvan deo jedne Kine“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar