Foto: EPA-EFE/DAVID HECKER

Nemačka će Poljskoj odobriti slanje tenkova Leopard 2 Ukrajini, javlja Bloomberg pozivajući se na dobro upućene izvore. Očekuje se da će nemački lideri Poljskoj sutra dati odobrenje za slanje tenkova Leopard 2 Ukrajini. Radi se, podsetimo, o modernim tenkovima nemačke proizvodnje, za čiji je reizvoz potrebno odobrenje Nemačke.

Nemačka vlada je, podsetimo, danas potvrdila da je primila zahtev Poljske za slanje tenkova Leopard 2 nemačke proizvodnje u Ukrajinu. Nemačka još uvek pruža otpor ideji o slanju tenkova, koju podržavaju Poljska, SAD i još nekolicina članica NATO-a.

Napetosti oko slanja Leoparda Ukrajini prerasle su u svađu njemačkih i poljskih lidera koja traje već nedelju dana, pri čemu je Moravjecki optužio Nemačku da „troši vreme“ nedonošenjem odluke.

„Pripremamo odluku, ona će stići vrlo brzo“, rekao je nemački ministar obrane Boris Pistorius tokom današnje zajedničke pres konferencije s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Dodao je kako će, „u slučaju pozitivne odluke, Nemačka delovati vrlo brzo“.

Zaokret zbog dogovora Bajdena i Šolca?

The Wall Street Journal danas je objavio kako je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena sve bliža odluci o slanju moćnih američkih tenkova tipa Abrams Ukrajini dodajući kako bi odluka mogla biti objavljena već ove nedelje, piše Index.hr.

Bela kuća to nije htela da komentariše, ali WSJ navodi kako bi „odluka o slanju Abramsa bila deo šireg diplomatskog dogovora, pri kojem bi Berlin najavio slanje manjeg broja svojih tenkova tipa Leopard 2 Ukrajini te bi ujedno odobrio Poljskoj i drugim zemljama da pošalju Leoparde Ukrajini“.

Takav dogovor bi, navodi WSJ, primirio neslaganja oko slanja tenkova Ukrajini koja prete širim razdorom među zapadnim zemljama u trenucima u kojima se bliži prva godišnjica ruske invazije na Ukrajinu.

Promena u američkoj poziciji, navodi Wall Street Journal, usledila je nakon telefonskog razgovora američkog predsednika Bajdena i nemačkog kancelara Olafa Šolca, prilikom kojeg je Bajden navodno pristao da razmotri slanje Abramsa usprkos proceni Pentagona. Visoki nemački zvaničnik za WSJ je rekao da su se o tome zadnjih nedelju dana vodili intenzivni pregovori Berlina i Vašingtona. Sada, tvrdi WSJ, izgleda da bi problem mogao biti uskoro rešen.

***

BONUS VIDEO: Lice mesta pada ukrajinskog helikoptera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar