Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia, Ukraine Presidency/Ukrainian Pre / Zuma Press / Profimedia Similar, Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; Profimedia.rs, Shutterstock

Nekoliko najviših ukrajinskih zvaničnika podnelo je danas ostavke, uključujući guvernere nekoliko ukrajinskih regiona, usred skandala o korupciji. Ovaj potez je označio najveći preokret u vladi predsednika Vladimira Zelenskog od početka ruske invazije pre 11 meseci.

Ministarstvo ukrajinske vlade, koje je objavilo otpuštanja i ostavke na aplikaciji za razmenu poruka Telegram, nije otkrilo detalje o razlozima, ali je usledilo nakon izveštaja da je ukrajinska vojska pristala da plati naduvane cene za hranu namenjenu ukrajinskim vojnicima, prenosi Njujork tajms.

Ranije, ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Vjačeslav Šapovalov, zamenik ministra, „zatražio da bude smenjen” nakon izveštaja o korupciji. Ministarstvo je u saopštenju navelo da bi razrešenje Šapovalova „sačuvalo poverenje“ Ukrajinaca i međunarodnih partnera zemlje.

Volodimir Zelenski Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Iako nije bilo znakova da je skandal oko nabavke uključivao zloupotrebu zapadne vojne pomoći, činilo se da otpuštanja odražavaju cilj Vladimira Zelenskog da uveri saveznike Ukrajine — koji šalju milijarde dolara vojne pomoći — da će njegova vlada pokazati nultu toleranciju prema korupciji dok se priprema za moguću novu ofanzivu Moskve.

Pored zvaničnika koji su funkcije napustili danas, ostavku je podneo i zamenik šefa kabineta Zelenskog – Kirilo Timošenko. Timošenko je bio dobro poznat u zemlji i inostranstvu, često je imao zadatak da daje najnovije informacije o ratu. Ali ukrajinski novinari su postavili pitanja o njegovom raskošnom načinu života i korišćenju vladinih resursa.

Konkretno, bio je kritikovan zato što se vozio okolo u skupom SUV-u koji je General Motors donirao za upotrebu u humanitarnim misijama.

Ukrajina se borila da preuzme kontrolu nad cvetajućom korupcijom mnogo pre invazije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Tokom vikenda, ukrajinska „Pravda“ je objavila da je ministarstvo odbrane kupilo hranu po naduvanim cenama, uključujući jaja po trostrukoj ceni. Ministar odbrane Oleksi Reznikov nazvao je ove optužbe „apsolutnom besmislicom“ i proizvodom „iskrivljenih informacija“.

Ministarstvo je u svom saopštenju naglasilo da su „iznete optužbe neosnovane i neosnovane“, ali je zahtev Šapovalova za smenu nazvalo „dostojnim činom u tradicijama evropske i demokratske politike“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar