Foto:Profimedia

Ubistvo britanske novinerke Džil Dando decenijama puni naslovnice svetskih medija. Usmrćena je pre 23 godine dok je izlazila iz svoje kuće, a oko tog zločina su postojale brojne spekulacije, pa čak i da je ubica bio Srbin. Sada, dve decenije kasnije, britanski mediji pišu da je Džil Dando možda ubijena greškom.

Brat pokojne voditeljke BBC-ja je još pre tri godine za britanske medije istakao da je njen ubica najverovatnoje „želeo samo slavu“ i da je imao „sreće“ u tom trenutku.

Foto:Profimedia

Najdžel Dando istakao je da su mu se mnogi ljudi obraćali tokom prethodnih godina, tvrdeći da imaju informacije o slučaju ubistva njegove sestre, koja je usmrćena ispred svog stana u jugozapadnom Londonu.

On je još tada istakao da misli da ubica nije Srbin ili osoba koja je pripadnik kriminalnog miljea.

„Obe teorije bi morala da uključuju više od jedne osobe“, rekao je on tada.

„Mislim da je opšti princip da se radi o pojedincu koji se zatekao u ulici u kojoj je živela Džil. Mislim da je neko bio naoružan i da je imao sreće. Verujem da su želeli da urade nešto užasno, pa da se onda vrate svom životu i da gledaju kako policija pokušava da otkrije ko je to uradio“, istakao je.

Foto:Profimedia

On je 2019. godine naveo da je bilo mnogo grešaka policije u istrazi ubistva njegove sestre.

Najdžel se prisetio i trenutka kada je dobio poziv od kolege novinara koji mu je rekao da je Džil imala nesreću.

„Nisam ništa znao, pa sam pozvao Džil na mobilni kao i njenog verenika Alana Fartinga“, rekao je.

Policija je ubrzo nakon toga pozvala Najdžerla i ispričala mu šta se desilo.

Brutalno ubistvo ispred kuće

Podsećamo, Džil Dando je bila voditeljka programa Six O’Clock News, Breakfast News, Crimewatch i Holiday. Slava je voditeljki donela i neželjenu pažnju, pa je njena rođaka Džudit otkrila da je Džil imala i nekoliko progonitelja.

Foto:Profimedia

Na dan ubistva 26. aprila 1999. godine, Džil je napravila doručak za svog verenika. Zatim je otišla u kupovinu, a potom je svratila do svoje kuće. Oko 11:30 časova njen komšija Ričard je začio vrisak Džilin, ali nije čuo pucanj. Tada je video i muškarca u tamnom kaputu kako mirno odlazi sa lica mesta.

Posle 15 minuta je drugi komšija video da Džil Dando leži na kućnom pragu. Odmah su pozali hitnu pomoć, ali je Džil ubrzo preminula.

Foto:Profimedia

Brojne teorije o ubistvu

O ubistvu novinarke postoji pregršt teorija. Jedna od njih je i da je je naručilac ubistva Željko Ražnatović Arkan.

Kao razlog se navodilo to odmazda za napad na Radio-televiziju Srbije i to što je, dvadeset dana pre nego što je ubijena uputila apel za pomoć izbeglicama sa Kosova.

Foto:Profimedia

Takođe, postojala je pretpostavka da su egzekutori trebalo da budu Srbi iz podzemlja, koji su tada boravili u Londonu. Navodno je prvobitno bilo planirano da je otruju u klubu.

Dve godine nakon ubistva Džil Dando već osuđivani seksualni prestupnik Beri Džordži okrivljen je za ubistvo, ali je ubrzo oslobođen jer su dokazi protiv njega odbačeni.

PROČITAJTE JOŠ:

Sada, dve decenije kasnije, britanski mediji pišu da je Dando možda greškom ubio ruski ubica, koji je zapravo želeo da ubije drugu novinarku BBC-a.

Britanski mediji pišu da u sudskim dokumentima piše da je ubicu unajmio francuski modni mogul Žerard Mari, više puta optuživan za seksualno uznemiravanje najmanje 11 žena. U sudskim dokumentima advokati se pozivaju na razgovor kojem je svedočio Omar Harfuš, bivši izvršni direktor agencije Elite, u kojem je Mari naredio pripadniku ruske mafije da se „pozabavi problemom“.

Ali, meta je bila druga novinarka BBC-a Lisa Brinkvort, nakon što je na tajnom zadatku razotkrila mračnu pozadinu njegove agencije Elite Model Manadžment. I Brinkvort je takođe optužila mogula za silovanje 1998. godine. Zbog toga se pretpostavlja da je ubica pomešao novinarke.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (0)