Džil Dand Foto:Profimedia

Britanska novinarka Džil Dando, ubijena je pre 23 godine u trenutku kada je izlazila iz svoje kuće u zapadnom Londonu. Dve godine kasnije već osuđivani seksualni prestupnik Beri Džordži okrivljen je za ubistvo, ali je ubrzo oslobođen jer su dokazi protiv njega odbačeni. Sumnjalo se i da iza ubistva stoji Željko Ražnatović Arkan. Sada, dve decenije kasnije, britanski mediji pišu da je Dando možda greškom ubio ruski ubica, koji je zapravo želeo da ubije drugu novinarku BBC-a.

Naime, britanski mediji pišu da u sudskim dokumentima piše da je ubicu unajmio francuski modni mogul Žerard Mari, više puta optuživan za seksualno uznemiravanje najmanje 11 žena.

U sudskim dokumentima advokati se pozivaju na razgovor kojem je svedočio Omar Harfuš, bivši izvršni direktor agencije Elite, u kojem je Mari naredio pripadniku ruske mafije da se „pozabavi problemom“.

Pročitajte još:

Ali, meta je bila druga novinarka BBC-a Lisa Brinkvort, nakon što je na tajnom zadatku razotkrila mračnu pozadinu njegove agencije Elite Model Manadžment. I Brinkvort je takođe optužila mogula za silovanje 1998. godine.

Zbog toga se pretpostavlja da je ubica pomešao novinarke.

Advokati tvrde da je zabuna nastala zbog sličnosti dve novinarke, njihovog zanimanja i činjenice da su obe živele u istom delu Londona.

U vezu sa ubistvom dovođen i Arkan

Inače, o ubistvu novinarke postoji pregršt teorija. Jedna od njih je i da je je naručilac ubistva Željko Ražnatović Arkan.

Kao razlog se navodilo to odmazda za napad na Radio-televiziju Srbije i to što je, dvadeset dana pre nego što je ubijena uputila apel za pomoć izbeglicama sa Kosova.

Takođe, postojala je pretpostavka da su egzekutori trebalo da budu Srbi iz podzemlja, koji su tada boravili u Londonu. Navodno je prvobitno bilo planirano da je otruju u klubu.

Kako su prenosili britanski mediji, navodno su ubistvo isplanirali u svom omiljenom noćnom klubu Skandal u Londonu. U tom klubu su se redovno okupljali Srbi i imali su svoj separe u kojem nije sedeo niko osim njih.

Pojedini detektivi su tada tvrdili da su Srbi ostavili poruku da „ubijaju Dando kako bi se osvetili za NATO bombardovanje Srbije“.

Navodno je jedan od osumnjičenih imao istetoviranu tetovažu lastavice na vratu. Takođe, pojedini su tvrdili da je britanska policija dobila dojavu da je ubica novinarke Srbin koji ima oko 30 godina i navija za Čelsi i redovno ide na utakmice na Stamford Bridžu koji se nalazi blizini kuće u kojoj je novinarka živela.

BONUS VIDEO: Svetski dan slobode medija – Vučemo traume iz 90-tih i još nemamo rasvetljena ubistva novinara

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare