Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Nakon Berlina i Frankfurta, danas je i Keln premašio gornju granicu broja novozaraženih koronavirusom, zbog čega se uvode posebne mere poput zabrane konzumacije alkohola u kasnim večernjim satima na javnim mestima i obaveza nošenja zaštitne maske u pešačkim zonama.

Gradske vlasti u Kelnu naložile su mere koje nastupaju nakon prelaska kritične granice od 50 obolelih na 100.000 stanovnika.

Mere sadrže zabranu konzumacije alkohola na javnim mestima nakon 22 sata i zabranu prodaje alkohola u delovima grada koji su poznati po noćnom životu.

Time žele da spreče sve brojnije zabave na otvorenom za koje se sumnja da su jedne od glavnih uzročnika naglog porasta broja novozaraženih u većim gradovima u poslednje vreme.

Uvodi se i obaveza nošenja zaštitnih maski na javnim površinama s velikom koncentracijom prolaznika, poput pešačkih zona.

Dozvoljeno je okupljanje samo pet osoba na javnim mestima koje ne pripadaju istom domaćinstvu, umesto dosadašnjih 10.

Građani su upozoreni da se okupljanja i proslave u vlastitim stanovima ne preporučuju.

Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Gradonačelnica Kelna Henrijet Reker je, za sada, odustala od mere obaveznog zatvaranja ugostiteljskih objekata u kasnim večernjim satima koje su na snazi u Berlinu i Frankfurtu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u petak u razgovoru s gradonačelnicima najvećih nemačkih gradova dogovorila mere koje se primenjuju u slučaju prelaska rizične vrednosti od 50 obolelih na 100.000 stanovnika.

Merkel je tom prilikom istakla da je cilj mera sprečavanje novog „zaključavanja“ u Nemačkoj ove jeseni i zime.

U poslednja 24 sata u Nemačkoj je zabeležen 4.721 novi slučaj koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar