Crkva Sveti Sava Sveti Stefan
Crkva Sveti Sava na Svetom Stefanu Foto:Shutterstock

Mitropolija crnogorsko-primorska nakon punih šest decenija ponovo će zvanično biti upisana kao vlasnik četiri crkve na ostrvu - grad hotelu Sveti Stefan, kojima sada gazdovala Hotelska grupa "Budvanska rivijera", a od pre dve godine akcionarsko društvo "Sveti Stefan hoteli".

Spremnost da se Mitropoliji u skladu sa svim zakonskim procedurama, crkve vrate u vlasništvo, pokazalo je novoimenovano rukovodstvo u većinskim državnim kompanijama- HG „Budvanska rivijera“ i „Sveti Stefan hoteli“, pišu Vijesti. 

To su jutros potvrdili predsednik Odbora direktora „Budvanske rivijere“ Mijomir Pejović i predsednica Odbora direktora „Sveti Stefan hoteli“ AD Dragana Kažanegra Stanišić.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Nakon više od deset godina koliko traju problemi za utvrđivanje vlasništva nad crkvama na Svetom Stefanu – u pitanju su crkve Svetog Stefana, crkva Prenosa moštuju Svetog Stefana, crkva Alksandra Nevskog i crkva Preobraženja Gospodnjeg. Stekli su se uslovi da u ime HG ‘Budvanska rivijera’ i koleginica Kažangra Stanišić u ime ‘Sveti Stefan hoteli’ iskažemo spremnost da u narednom periodu, u zakonskim postupcima, vratimo ono što je crkvi nesumnjivo pripadalo. To je vlasništvo nad ovim objektima. Ja sam na čelu jednog akcionarskog društva i potpuno je jasno da akcionarsko društvo nema nikakve veze sa upravljanje crkvom, niti sa posedom ili svakim drugim vidom vlasništva. Još jednom izražavamo punu spremnost da u dogovoru sa MCP nađemo najbolje rešenje kako bi se ispravile greške i nepravde koje su postojale u prethodnim decenijama”, kazao je Pejović.

Kažanegra Stanišić kazala je da su jutros došli na ostrvo Sveti Stefan kako bi poslali poruku i iskazali volju i spremnost da se nepravde koje su bile u što kraćem roku i zakonskim okvirima isprave.

„Ovim pokazujemo društvenu odgovornost, svesnost celog procesa koji se unazad odvijao i koji je doveo do toga da na današnji dan imamo verske objekte koji su u posedu akcionarskog društva čijim se akcijama trguje na berzi. Mitropolija je svih prethodnih decenija vodila računa o ovim objektima, u njima su se održavale službe, liturgije. Imam ne samo pofesionalnu, nego i ličnu satisfakciju i moralnu obavezu da se ispravi ovakva nepravda. Moj predak, iguman Boris Kažanegra 60- tih godina prošlog veka bio je čovek koji pokušao da spreči ovo što se kasnije desilo, upozoravao na zakone, na besprizoran događaj rušenja crkve Aleksandra Nevskog, a potom i upisa crkava kao društvena svojina”, istakla je Kažanegra Stnišić.

Srednjovekovne crkve više od šest decenija bile su uknjižene na HG Budvanska rivijera, od kada je ostrvo pretvoreno u najelitnije letovalište na Jadranu.

Od juna 2019. one su u vlasništvu novoosnovane firme “Sveti Stefan hoteli”, koja je u većinskom vlasništvu Vlade.

MCP je osporila rešenje o nacionalizaciji ostrva Sveti Stefan, koje je pre šest decenija iseljeno i pretvoreno u luksuzni grad hotel, a crkve uknjižene na tadašnju hotelsku kompaniju, čiji je potom naslednik bila HG Budvanska rivijera.

Mitropolija je još 2010. u kotorskom Osnovnom sudu pokrenula spor, kako bi poništila rešenje o nacionalizaciji koje su donele komunističke vlasti pre 60 godina, a četiri crkve čiji je titular manastir Praskvica, duhovno sedište Paštrovića, i formalno vratile u njihovo vlasništvo.

Iako Mitropolija nikada nije prekinula brigu o crkvama, a sveštenici svakodneno obilaze te verske objekte, obavljaju službu i vernici na velike praznike dolaze, činjenica da su crkve, koje su gradili prije više stotina godina meštani, uknjižene na hotelsku kompaniju, bio je osnovni povod da se pokrene sudski spor.

Sudski spor je potom privremeno obustavljen a nastavljen kao upravi postupak kod Uprave za nekretnine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar