Foto: EPA-EFE/NARONG SANGNAK

Na hiljade ljudi izašlo je na ulice mjanmarskog grada Ranguna zahtevajući oslobađanje liderke te zemlje Aung San Su Ći.

Pročitajte još:

Demonstranti su nosili transparente protiv vojne diktature, pozivajući na uspostavljanje demokratije i oslobađanje Aung San Su Ći i drugih lidera Nacionalne lige za demokratiju koji su zatvoreni posle vojnog puča početkom sedmice. Mnogi demonstranti su bili u crvenom, boji Nacionalne lige za demokratiju, a neki su mahali crvenim zastavama.

Hunta u Mjanmaru je pokušala da privremeno uguši kritike tako što je u subotu blokirala Fejsbuk i produžila blokadu uvedenu na Tviter i Instagram na neodređeni vremenski period, usled sve masovnijih protesta koji nisu uobičajeni u ovoj zemlji.

Britanski BBC piše da je internet u zemlji u potpunom prekidu.

Vojska, koja je privremeno blokirala pristup internetu nakon puča 11. februara, još nije ovo komentarisala.

Vrhovni komandant Oružanih snaga general Min Aung Hlaing preuzeo je vlast tvrdeći da su novembarski izbori, na kojima je pobedila NLD Su Ći, bili nelegalni i pokradeni. Izborna komisija je odbacila optužbe vojske.

Hunta je proglasila vanredno stanje na godinu dana i obećala da će predati vlast nakon novih izbora, ne navodeći kada će tačno oni biti organizovani.

Vojni puč u Mjanmaru naišao je na međunarodnu osudu. Savet bezbednosti UN pozvao je na oslobađanje lidera i na uvođenje ciljanih sankcija koje razmatra Vašington, a kojima bi bili pogođeni pojedinci i entiteti koje kontroliše vojska Mjanmara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)