Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Nova vojna vlast u Mjanmaru blokirala je društvenu mrežu Fejsbuk zbog objava poziva o građanskoj neposlušnosti nakon puča u kom je smenjena i privedena premijerka Aung San Su Ći.

Fejsbuk je popularna društvena mreža u Mjanmaru, a svrgnuta vlada upravo tim putem komunicira sa pristalicama.

Mobilni operater Telenor Mjanmar potvrdio je u saopštenju da su mobilni operateri i internet provajderi u Mjanmaru dobili uputstvo od ministarstva komunikacija da privremeno blokiraju Fejsbuk, piše Gardijan.

Pročitajte još:

Telenor Mjanmar, koji je deo norveške Telenor grupe, rekao je da će se pridržavati naredbe, iako je zabrinut da se time krše ljudska prava.

Fejsbuk je takođe potvrdio ovu informaciju, prenosi agencija Beta.

„Pozivamo vlasti da obnove konekciju kako bi ljudi u Mjanmaru mogli da komuniciraju sa porodicom i prijateljima i pristupe važnim informacijama“, rečeno je iz kompanije Fejsbuk.

Premijerkina stranka Nacionalna liga i drugi aktivisti u Mjanmaru pozvali su na građansku neposlušnost protiv preuzimanja vlasti pučem.

Prethodno su zdravstveni radnici, koji su posebno poštovani u Mjanmaru zbog borbe sa epidemijom koronavirusa, saopštili da neće raditi za vojnu vladu.

Drugu noć zaredom, stanovnici najvećeg grada Jangona su u znak protesta udarali u lonce i šerpe i trubili iz automobila.

Policija u Mjanmaru optužila je svrgnutu liderku Aung San Su Ći za posedovanje nekoliko ilegalno uvezenih voki-tokija u njenom domu, što pravno dozvoljava da se drži u zatvoru do 15. februara.

Aung San Su Kji Foto: EPA-EFE/NYEIN CHAN NAING

U vojnom puču u ponedeljak uhapšena je Su Ći i više i više visokih političara.

Prema vojnim zvaničnicima puč je bio neophodan za očuvanje „stabilnosti“ države.

Vojska optužuje izbornu komisiju da nije otklonila „ogromne nepravilnosti“ koje su se, prema njihovom mišljenju, dogodile tokom parlamentarnih izbora u novembru.

Na tim izborima je pobedu odnela Nacionalna liga za demokratiju, na vlasti od 2015. godine.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagrams