Foto: EPA-EFE/RAJAT GUPTA

Nastavnici i učenici u Mjanmaru izašli su u petak na ulice u znak protesta protiv vojnog udara u čemu su dobili podršku stranke svrgnute liderke Aung San Su Ći. Mjanmarska policija optužila je zbačenu liderku za kršenje zakona u uvozu-izvozu i zatražila da ostane u pritvoru do 15. februara dok kampanja civilne neposlušnosti zbog vojnog puča i hapšenja Su Ći sve više uzima maha.

Policija je uhapsila jednog od dugogodišnjih saradnika Su Ći i desetine ljudi koji su se priključili bučnim protestima protiv vojnog udara.

Međunarodni pritisak pojačao se nakon što je Savet bezbednosti UN zatražio oslobađanje uhapšenih demonstranata, a Vašington razmatra sankcije protiv generala koji su pučem došli na vlast.

Kampanji građanskog otpora sada su se pridružili i nastavnici, a neki su predavači odbili da rade i sarađuju s vlastima zbog puča koji je zaustavio dug i nestabilan prelaz prema demokratiji.

Kampanja otpora, koju su počeli lekari, proširila se i među nekim vladinim zvaničnicima, a u petak je dobila formalnu podršku Lige za demokratiju, stranke Su Ći.

Stranka je u izjavi osudila puč i zatvaranje Su Ći kao „neprihvatljive“ i rekla da će pomoći ljudima koji su uhapšeni ili smenjeni jer su se protivili preuzimanju vlasti.

Stanovnici gradova lupanjem u tave i šerpe na balkonima i prozorima, svake večeri obeležavaju početak policijskog časa, a mnogi vozači daju im podršku automobilskim sirenama.

 

Vojska Mjanmara preuzela je pre nekoliko dana vlast u ovoj zemlji i uhapsila rukovodstvo zemlje na čelu sa Aung San Su Ći. Sva vlast sada je u rukama vojnog komandanta Mjanmara, generala Min Aung Hlainga i proglašeno je jednogodišnje vanredno stanje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)