Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ocenio je danas da je u BiH situacija za Hrvate "grozna" i godinama van fokusa Zapada.

On je na konferenciji za novinare na ostrvu Brioni rekao da je zapanjen neznanjem većine evropskih lidera o stanju u BiH, prenela je agencija Hina.

Milanović je na Brionima bio domaćin slovenačkom i autrijskom predsedniku, Borutu Pahoru i Aleksanderu van der Belenu.

Predsednik Hrvatske je naveo da su odluke koje su po svojoj prirodi „dalekosežne za kvalitet života i odnose među konstitutivnim narodima“ u BiH prepuštene onima koji po nivou odgovornosti to ne bi trebalo da rade, a te odluke imaju „negativan učinak na Hrvate“ u toj zemlji.

„Dvojica mojih kolega i prijatelja o tome znaju više, jer su bliže tom prostoru i jer im svakom prilikom govorim o tome“, rekao je Milanović o predsedniku Slovenije i Austrije.

Predsednik Slovenije Borut Pahor kazao je da se godinama zalaže da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za članstvo u EU preko reda „da bi se izvukla iz tog začaranog kruga u kojem nema nikakvog napretka“.

PROČITAJTE JOŠ:

On je naglasio da je proširenje geopolitičko pitanje, što se, dodao je, pokazalo invazijom na Ukrajinu nakon koje evropski lideri zagovaraju ubrzanje ukrajinskog puta prema članstvu, što se može primeniti i na BiH.

„Evropska perspektiva je jedina trajna garancija za mir i sigurnost na zapadnom Balkanu“, naglasio je slovenački predsednik.

On je upozorio da će odlaganje proširenja otvoriti prostor nacionalizmima i politikama koje će stremiti promenama granica, što je opasno ne samo za Balkan, nego i šire.

Predsednik Austrije Aleksander van der Balen je istakao da stanovnici Zapadnog Balkana moraju da osete da je proces pristupanja doneo prednosti tokom pregovora.

Format Trilaterale, koji okuplja predsednike Hrvatske, Slovenije i Austrije, pokrenut je 2014. u Beču i odvija se jednom godišnje u jednoj od država članica.

BONUS VIDEO: Milanović: Biće ovaj put skupo za Vučića, ne možemo stalno da praštamo gluposti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar