Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da nijedan hrvatski vojnik neće ići u Ukrajinu dok je on predsednik države i vrhovni zapovednik oružanih snaga.

On je istovremeno optužio premijera Andreja Plenkovića da bi zbog „lične promocije“ i da može, odveo Hrvatsku i hrvatske vojnike u rat u Ukrajinu.

„Iako je Andrej Plenković zbog lične promocije očito spreman da učestvuje u kreiranju alibija za neuspehe dosadašnje briselske strategije zaustavljanja rata u Ukrajini, predsednik republike gantuje da Hrvatska i njeni vojnici u tome neće učestvovati“, prenela je u saopštenju Milanovićeva pres služba.

On je ocenio da je „jedino rešenje rata u Ukrajini postizanje mirovnog sporazuma koji će sprečiti nove žrtve i spasiti hiljade života“. „Predsednik republike to govori od početka rata i to će biti njegova politika i ubuduće“, dodaje se u saopštenju.

Milanović je reagovao na Plenkovićevu izjavu po povratku sa samita zapadnih saveznika Ukrajine u Parizu da Hrvatska nije ponudila slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu.

Plenković je podsetio da Sabor Hrvatske ranije nije odobrio učešće Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika, što je, po njegovim rečima, bilo benignog karatera, pa da nije nudio ni odlazak hrvatskih vojnika u Ukrajinu.

Milanović se u saopštenju naveo da je tom izjavom Plenković potvrdio da je „premijer opasnih namera“ koji bi, da može, odveo Hrvatsku i hrvatske vojnike u rat u Ukrajini.

„Iz njegovih reči jasno proizlazi da Hrvatska nije ponudila slanje svojih vojnika u Ukrajinu samo i jedino zbog toga što Plenković sada ne može računati na podršku Hrvatskog sabora i predsednika republike za takvu ludost”, naveo je Milanović.

On je ocenio da Plenković „do danas nije prežalio što je Hrvatski sabor sprečio indirektno uključivanje Hrvatske u rat u Ukrajini“ i da mu „posebno smeta što sada ne može Hrvatsku da odvede u još veću katastrofu, odnosno ne može samovoljno ponuditi slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu“.

Predsednik je naglasio da zbog bezbednosti i interesa Hrvatske i njenih građana, Plenković mora da pruži jasne odgovore na pitanja o čemu se u Parizu razgovaralo, u čije ime uzima za pravo da učestvuje u raspravama o učešću hrvatskih vojnika u ratu u Ukrajini i forsira li uvođenje obavezne vojne obuke u Hrvatskoj zato da bi pripremio hrvatske vojnike za slanje u rat u Ukrajinu.

BONUS VIDEO: Vetar u leđa hitnim izborima daje i Milanović 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar