Donald Tramp i Melanija Tramp Foto: WALTER / Bestimage / Profimedia

Melanija Tramp otkriva u svojim predstojećim memoarima da podržava pravo žena na izbor u vezi sa abortusom.

Bivša prva dama iznosi da je „ovo uverenje gajila“ tokom „čitavog svog odraslog života“.

Gardijan je dobio primerak njene knjige „Melanija“, koja će biti objavljena u utorak. U knjizi se naglašava da se njen stav o abortusu razlikuje od stava njenog supruga, bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je trenutno republikanski kandidat.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ključno je omogućiti ženama autonomiju u odlučivanju o rađanju dece, prema sopstvenim uverenjima, bez intervencije ili pritiska države“, piše bivša prva dama.

„Zašto bi iko, osim žene same, imao pravo da odlučuje o njenom telu? Pravo žene na ličnu slobodu daje joj mogućnost da prekine trudnoću ako to želi“, dodaje ona.

„Ograničavanje prava žene da izabere prekid neželjene trudnoće jednako je oduzimanju kontrole nad njenim telom“, nastavlja ona, ističući da je ovo uverenje imala tokom celog svog odraslog života.

Ovo šokantno priznanje dolazi samo mesec dana pre nego što njen suprug izađe na predsedničke izbore protiv demokratske kandidatkinje Kamale Haris, pri čemu se očekuje da će pravo na abortus biti jedno od ključnih pitanja među biračima.

Haris se zalaže za pravo na izbor, dok je Tramp imao problema sa zauzimanjem jasnog stava po ovom pitanju.

Tramp je, međutim, pripisao sebi zasluge za poništavanje presude Roe protiv Vejda iz 1973. godine, koja je ženama na saveznom nivou garantovala pravo na abortus.

Tokom svog mandata, Tramp je imenovao tri konzervativna sudije koji su 2022. godine glasali za obaranje Roea. Rekao je da ne žali zbog tih imenovanja.

Od te presude, demokrate su imale niz izbornih pobeda, oslanjajući se na temu abortusa u kampanjama, što je doprinelo slabijem rezultatu republikanaca na izborima 2022.

Tramp je u avgustu izjavio za Dejli Mejl da bi mogao podržati ukidanje zabrane abortusa na šest nedelja na Floridi, kada se to pitanje nađe na referendumu kasnije ove godine.

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Međutim, nekoliko dana kasnije, nakon reakcija anti-abortus krila, izjavio je da neće podržati ukidanje te zabrane.

Ove nedelje, Tramp je konačno izjavio da će staviti veto na svaku federalnu zabranu abortusa, nakon što je prethodno izbegavao da zauzme jasan stav.

U memoarima, Melanija piše da su „povremene političke nesuglasice između mene i mog supruga“ normalan deo njihovog odnosa, dodajući da veruje u rešavanje tih razlika privatno, a ne javno.

Kasnije u knjizi objašnjava zašto podržava pravo na abortus.

„Oduvek sam verovala da ljudi treba da se staraju prvo o sebi“, piše ona. „Svi imamo pravo da uživamo u životu, a to uključuje pravo žene da odlučuje o svom telu i zdravlju.“

BONUS VIDEO: Pravo na abortus garantovano ustavom u Francuskoj: Dr Zona Zarić o tome da je pre pola veka to uradila Jugoslavija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare