Rinat Ahmetov Foto: EPA/DANIEL NAUPOLD

Najbogatiji čovek Ukrajine obećao je da će obnoviti opkoljeni grad Marijupolj, nakon okončanja ruske invazije.

Rinat Ahmetov je video kako je njegovo poslovno carstvo uništeno tokom borbi koje se poslednjih osam godina vode u Ukrajini. Međutim, on ostaje uveren da će hrabri ukrajinski vojnici braniti grad na Azovskom moru, koji je poslednjih osam nedelja pretvoren u pustoš.

Njegova kompanija Metinvest, najveći proizvođač čelika u Ukrajini, objavila je da ne može da ispoštuje svoje ugovore o snabdevanju.

Takođe poseduje i privatnu finansijsku i industrijsku kompaniju SCM Group, kao i privatnog proizvođača električne energije DTEK u Ukrajini.

PROČITAJTE JOŠ:

„Marijupolj je globalna tragedija i globani primer herojstva. Za mene je Marijupolj bio i uvek će biti ukrajinski grad“, rekao je Ahmetov za Rojters.

„Verujem da će naši hrabri vojnici braniti grad, iako razumem koliko im je teško“, dodao je on.

Prema časopisu Forbs, imovina Ahmetova je 2013. godine dostigla neto vrednost od 15,4 milijardi dolara, a trenutno iznosi 3,9 milijardi dolara.

„Za nas je rat izbio 2014. godine. Izgubili smo svu imovinu i na Krimu i na privremeno okupiranoj teritoriji Donbasa. Izgubili smo posao, ali to nas je učinilo čvršćim i jačim. Uveren sam da će SCM kao najveći privatni biznis u zemlji igrati ključnu ulogu u posleratnoj obnovi Ukrajine“, dodao je on.

BONUS VIDEO: Borodjanka u ruševinama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar