Marijupolj, Ukrajina, rat
Foto: REUTERS/Stringer

Ukrajinske i ruske snage vode žestoke borbe oko okupiranog lučkog grada Marijupolja na jugu Ukrajine. Portparol ukrajinskog ministarstva obrane Oleksandr Motuzjanik istakao je da je situacija teška i da ruska vojska poziva dodatne jedinice da jurišaju na grad.

Marijupolj je bio dom za 400.000 ljudi pre početka ruske invazije na Ukrajinu. Sada je ovaj grad u potpunosti devastiran. Hiljade civila je poginulo, a desetine hiljada je zarobljeno, tvrde ukrajinske vlasti.

Portparol ukrajinskog ministarstva obrane Oleksandr Motuzjanik je rekao na brifingu da Rusi nisu u potpunosti zauzeli grad.

Marijupolj Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

„Situacija u Marijupolju je teška. Borbe se odigravaju upravo sada. Ruska vojska stalno poziva dodatne jedinice da jurišaju na grad. Ako Moskva zauzme Marijupolj, to bi bio prvi veliki grad koji je pao“, rekao je on.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su zauzeli gradsku čeličanu Ilič, ali taj izveštaj nije mogao nezavisno da bude potvrđen.

Veruje se da se ukrajinski branioci i dalje nalaze u čeličani Azovstal u Marijupolju.

Marijupolj Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Obe navedene čeličane su u vlasništvu Metinvesta – okosnice industrijskog istoka Ukrajine. Kompanija je poručila u petak da nikada neće dozvoliti svojim preduzećima da rade od ruskom okupacijom, prenosi Rojters.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine ističe da ruske trupe i dalje pokušavaju da uspostave putpuno kontrolu nad Marijupoljom.

Marijupolj Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

„Rusija nastavlja delimičnu blokadu grada Harkova, gde ukrajinska vojska nedeljama odbija ruske napade. Deset napada je odbijeno u regionima Donjecka i Luganska, a uništen je deo vojnog transporta“, navode.

Evakuacija iz grada

Civilima koji beže iz opkoljenog grada Marijupolja rečeno je da krenu sopstvenim prevozom do grada Zaporožja, pošto je vlažno vreme zaustavilo evakuaciju autobusima.

Marijupolj Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Autobusi ne mogu da saobraćaju delom puta između Vasilivke i Zaporožja, navodi se u objavama zamenice premijera Ukrajine Irine Vereščuk.

Umesto toga, ljudima koji napuštaju Marijupolj, Berdjansk, Tokmak i Enerhodar rečno je da sami putuju u Zaporožje.

Pet koridora je za evakuaciju je uspostavljeno na istoku Ukrajine. Svi su usmereni ka Bahmutu, direktno od grada Luganska. Vereščuk je pozvala Rusiju da poštuju koridore.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete da pratiti u našem blogu UŽIVO.

BONUS VIDEO: Marijupolj – predaja ukrajinskih vojnika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar