Foto: Maxar Technologies via AP, Ukraine's Presidential Office via AP, Suspilne

Ukrajinska javna televizija Suspilne objavila je najnoviji izveštaj o posledicama uništenja brane Kahovka. Oni su podelili i mapu na kojoj se vidi gde se brana tačno nalazi kao i koji gradovi i naselja su sada ugroženi pod naletom vode.

„Zbog eksplozije kod hidroelektrane preti opasnost od poplava do 80 naselja“, rekao je premijer Denis Šmigal.

„Do sada je više od deset naselja potpuno ili delimično poplavljeno“, saopštila je regionalna uprava Hersona. Oko 24.000 ljudi nalazi se u kritičnoj zoni na desnoj obali Hersonske oblasti.

Foto: Suspilne

Lokalne vlasti evakuišu stanovnike iz potencijalnih poplavnih zona. U 12:00 voz za evakuaciju kreće iz Hersona za Mikolajev.

Ukrajinske vlasti pozvale su stanovnike koji žive nizvodno da pobegnu iz tog područja.

Regionalni šef Hersona Oleksandar Prokudin upozorava da će vodostaji u reci Dnjepar biti „kritični“ u roku od nekoliko sati.

„Evakuacija u zoni opasnosti je počela. Molim vas da učinite sve što možete da spasete svoj život. Odmah napustite opasna područja“, rekao je, pozivajući građane da preuzmu dokumenta i najpotrebnije stvari i sačekaju autobuse.

PROČITAJTE JOŠ:

Vanredna situacija je proglašena u okrugu Nova Kahovka zbog napada na branu, koja nastavlja da se urušava i nekontrolisano ispušta vodu nizvodno, rekao je gradonačelnik Nove Kahovke Vladimir Leontjev na TV Kanal jedan.

Leontjev je novinarima rekao da ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju to mesto i da je priličan broj projektila pogodio obalu Dnjepra.

„Sada izmeštamo stanovnike koji su direktno na obali. Grad je još uvek pod granatiranjem. Mislim da će stanovnici iz oko 300 kuća biti evakuisani i već se sada evakuišu, kako bi izbegli žrtve ,“ rekao je za TV Rusija-24 načelnik proruske opštinske uprave Vladimir Leontjev.

Podsetimo, brana Kahovka uništena je rano jutros, a Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za miniranje ključne brane. Sve najnovije informacije možete pratiti u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Jedna od najvažnijih brana dignuta u vazduh, počela hitna evakuacija stanovništva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar