Marija Kolesnikova
Marija Kolesnikova Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Beloruska opoziciona političarka Marija Kolesnikova privedena je zbog sumnje da je počinila izdaju, u okviru krivičnog postupka koji uključuje pokušaj preuzimanja vlasti, citirala je ruska novinska agencija RIA njenog advokata. Rojters je potom preneo njene navode da su joj pristalice predsednika Aleksandra Lukašenka iz vlasti pretile ubistvom.

Njen advokat saopštio je da je Kolesnikova podnela tužbu protiv bezbednosnih snaga Belorusije, uključujući i ruski KGB, a da je u svom saopštenju za javnost navela da je iskreno strahovala za svoj život.

„Konkretno je rečeno da ako ne napustim dobrovoljno Belorusiju, odvešće me oni, živu ili u komadima. Bilo je i pretnji da ću biti osuđena na 25 godina zatvora“, navela je Kolesnikova.

Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

U ponedeljak je objavljena nezvanična informacija da je istaknuta opozicionarka „nestala“, odnosno da su je maskirane osobe ugurale u minibus, prenosi Rojters.

Informacije su objavljene dan posle masovnih protesta protiv Lukašenka u Minsku tokom vikenda.

Beloruski državni mediji objavili su da je Kolesnikova zadržana na granici sa Ukrajinom, prilikom „ilegalnog pokušaja prelaska“, a agencija Interfaks-Ukrajina objavila je da su Kolesnikovu zapravo želeli da deportuju u Ukrajinu, ali da je ona pocepala pasoš kako bi ih u tome osujetila.

Ona je istaknuti lider protesta na kojima se zahteva ostavka Aleksandra Lukašenka nakon predsedničkih izbora 9. avgusta, za koje opozicija tvrdi da su namešteni. Lukašenko negira izbornu krađu.

Pročitaj i:

Maksima Znaka, istaknutog beloruskog opozicionog aktivistu, takođe su na ulici u Minsku presreli i odveli nepoznati maskirani muškarci, tvrde njegove pristalice.

Znak je poznati beloruski advokat, a član je i opozicionog Saveta za koordinaciju. On je jutros trebalo da učestvuje u ranije zakazanom video-sastanku, ali se nije pojavio.

Svedoci tvrde da su ga maskirani muškarci odveli niz jednu od centralnih ulica u Minsku.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar