Sadik Kan
Sadik Kan Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Gradonačelnik Londona Sadik Kan rekao je da se grad raduje ponovnom dolasku pevačice Tejlor Svift (Taylor Swift) u Vembli Arenu, za pet najavljenih (i rasprodatih) koncerata iduće nedelje, uprkos nedavnom otkazivanju njenih koncerata u Austriji, zbog terorističkih pretnji.

Kan je rekao da su glavni grad Britanije i policija naučili lekcije od napada u Mančesterskoj Areni, kada je u samoubilačkom bombaškom napadu ubijeno 22 ljudi, na koncertu Arijane Grande, na severozapadu Engleske 2017. godine.

„Imamo ogromno iskustvo u policijskom obezbeđenju ovih događaja, nikada nismo samozadovoljni, mnoge lekcije su naučene posle groznog napada u Mančesterskoj Areni“, rekao je Kan za Skaj Njuz.

Dodao je da policija blisko sarađuje sa gradskim vlastima i lokalnim odborima u kvartovima gde se održavaju koncerti, kao što su koncerti Tejlor Svift tokom naredne dve nedelje.

Austrijske vlasti otkazale su planirane koncerte Tejlor Svift u Beču zbog terorističke pretnje. Dvojica osumnjičenih su uhapšeni, a napadi su sprečeni. Obojica su izgleda bili inspirisani grupama Islamska država i Al Kaida, izjavile su danas austrijske svlasti.

Istražitelji su našli materijale za pravljenje bombi u domu jednog od njih. Zvaničnici su rekli da su njih dvojica priznala da planiraju da „ubiju koliko je moguće više ljudi, ispred mesta gde se održava koncert“.

Tri rasprodata bečka koncerta otkazana su juče zbog tog plana, što je jako pogodilo njene obožavaoce iz celog sveta. Mnogi su platili hiljade evra za put i smeštaj u Beču, kako bi prisustvovali koncertima trenutno najpopularnije svetske pop umetnice, u okviru njen turneje Eras, na stadionu Ernst Hapel.

Organizatori koncerta rekli su da stoje iza svoje odluke, i da su očekivali po 65.000 obožavalaca unutar stadiona na svakom koncertu i oko 30.000 posmatrača ispred stadiona, gde su, prema navodima vlasti, osumnjičeni planirali da izvrše napad.

Na čitavoj dosadašnjoj turneji Tejlor Svift primećeno je da ogroman broj obožavalaca, koji nisu uspeli da dođu do karata, sluša, a ponegde i gleda koncert sa uzvišenih mesta oko stadiona.

Fenomen je posebno bio zanimljiv u Minhenu, gde je izgledalo da je više slušalaca/gledalaca bilo izvan (inače potpuno rasprodatog) olimpijskog stadiona nego u njemu, pa ih je pevačica više puta pozdravljala sa bine.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare