Dr Ai Fen. Foto: Weibo

Ai Fen je kineska lekarka koja je na početku pandemije koronavirusa privukla veliku pažnju svetskih medija. U decembru 2019. godine bila je jedna od prvih lekara koji se susreo sa pacijentima koji su imali upalu pluća koja je bila izazvana koronom. Upozorila je kineske vlasti na novi opasni virus, a onda joj se nakon jednog intervjua izgubio svaki trag. Nove informacije o njoj pojavile su se početkom 2021., a navodno je imala operaciju krajem prošle godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Blumberg je u januaru 2021. godine izvestio da je lekarka Ai Fen ostala gotovo slepa na jedno oko nakon operacije katarakte.

Mrežnjača joj se odvojila u oktobru 2020. godine što je dovelo do spora sa bolnicom zbog zloupotrebe. Sva tri oftalmologa u njenoj bolnici su navodno umrla i nije imao ko da nadgleda operaciju. Morala je da prestane da radi posle operacije, a onda je počela da gubi težinu tokom oporavka i postala je preslaba da drži i svoje dete.

Tada je prema pisanju medija došlo do njenog mentalnog sloma. Takođe je navedeno da više ne može da hoda bez pratnje nekog od članova porodice.

Upozoravala na koronu

Dr Ai Fen je doktor hitnog odeljenja Centralne bolnice u Vuhanu. Kada je izbila epidemija Kovida-19, ona je tada bila među prvima koji su upozorili kineske vlasti na širenje novog, do tada nepoznatog soja koronavirusa.

Dr Ai Fen rekla je da se susrela sa „ekstremno jakim ukorom bez presedana“ od strane zvaničnika u Centralnoj bolnici Vuhana. To se dogodilo nakon što je podelila fotografiju pacijenta označenog da boluje od „koronavirusa SARS“.

Ai se prisetila trenutka kada je 30. decembra 2020. godine dobila laboratorijske nalaze jednog pacijenta, nakon što je videla nekoliko pacijenata sa simptomima sličnim gripu i rezistentnim na uobičajene metode lečenja. U nalazu je pisalo: „SARS koronavirus“. Kako je rekla, nekoliko puta je pročitala nalaz i oblio ju je hladan znoj.

Zaokružila je reč SARS, slikala i fotografiju poslala bivšem kolegi iz medicinske škole, tada lekaru u drugoj bolnici u Vuhanu. Do te večeri, fotografija se proširila medicinskim krugovima u Vuhanu. Sliku je podelio i dr Li Venliang, uzbunjivač koji je tom fotografijom pokušao da upozori kolege na opasan virus i na kraju, sam preminuo od njega.

Intervju koji je promenio sve

Intervju, dat za kineski magazin „Renwu“ ubrzo je uklonjen sa interneta. Razlog je bila istina o epidemiji koronavirusa koju je Ai otkrila i ispričala i lekaru Liju Venliangu, takođe jednom od prvih medicinara koji su pokušavali da upozore na pandemiju. Venliang se kasnije i sam zarazio Covidom-19 i preminuo od posledica virusa.

Pomenuti intervju nestao je kako sa društvenih mreža u Kini tako i sa sajta magazina „Renwu“, a samu Ai niko nije mogao da kontaktira ni telefonom.

Glasine o nestanku

Verovalo se da je u međuvremenu bila uhapšena. Njenom sudbinom se bavila i emisija „60 minuta Australija“.

„Pre samo dve nedelje šefica Hitne pomoći Centralne bolnice u Vuhanu izašla je u javnost tvrdeći da su vlasti sprečile nju i njene kolege da upozore svet… Sada je nestala a njena lokacija nije poznata“, navodi se u prilogu uz doktorkinu fotografiju.

Glasine o nestanku dr Ai došle su u vreme kad se kineska vlada suočava sa kritikama zbog zataškavanja i prikrivanja informacija tokom borbe sa pandemijom.

Dr Ai je u poslednjem intervjuu pre navodnog nestanka priznala da „žali što nije više govorila“, nakon što je četvoro njenih kolega – uključujući dr Lija – obolelo od virusa i umrlo tokom borbe protiv epidemije.

Objave na društenim mrežama nakon nestanka

Njen nestanak su u aprilu prijavili „Reporteri bez granica“, a organizacija je pozvala kineske vlasti da razjasne gde se ona nalazi. 4. aprila 2020. godine objavljen je video na mreži Veibo, gde ona navodno govori kako je na poslu u Vuhanu, akon što 2 nedelje nije bila dostupa. Nakon toga je navodno nastavila da kači snimke na Veibo.

Svetski mediji su pisali da je na njenom Veibo nalogu objavljen misteriozni post sa fotografijom Ulice Điangan u Vuhanu.

„Reka. Most. Put. Crkveno zvono“, navodi se u postu, prvom od 16. marta kako prenosi Rfa.org.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar