Foto: EPA-EFE/SHI ZHI

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji tragaju za poreklom koronavirusa u Kini utvrdili su da je epidemija virusa u decembru 2019. bila mnogo rasprostranjenija nego što se mislilo i hitno su zatražili pristup stotinama hiljada uzoraka krvi stanovnika grada.

Pročitajte još:

Šef misije SZO Peter Ben Embarek rekao je CNN-u da je misija otkrila nekoliko znakova da je virus bio rasprostranjeniji 2019. nego što se prethodno smatralo i da je u decembru u Vuhanu postojalo desetak sojeva virusa. Tim je takođe razgovarao sa prvim zaraženim, bar prema tvrdnjama kineskih zvaničnika, činovnikom u 40im koji nije nigde putovao i kod koga je infekcija registrovana 8. decembra.

Postepeno pojavljivanje detaljnijih podataka koje je SZO prikupio tokom višenedeljne misije u Kini moglo bi da doprinese zabrinutosti koju su izrazili drugi naučnici koji proučavaju poreklo korone i koji smatraju da se ona raširila po Kini mnogo pre prvog registrovanog slučaja u decembru.

„Virus široko rasprostranjenu Vuhanu u decembru“

Embarek, koji se vratio u Švajcarsku iz Vuhana rekao je CNN-u da je „virus bio široko rasprostranjen u Vuhanu u decembru, što je novo otkriće“.
Specijalista SZO za bezbednost hrane rekao je da su kineski naučnici timu predstavili 174 slučajeva koronavirusa u i oko Vuhana u decembru 2019. Od tih 174, 100 je potvrđeno laboratorijskim testiranjem a ostalih 74 kliničkom dijagnozom simtoma.

Embarek je rekao da je moguće da ovaj veći broj slučajeva znači da se tog decembra bolest proširila među bar 1000 stanovnika Vuhana. „Nemamo nikakav model ali znamo na osnovu cifara zaraženih, da oko 15 posto budu teški slučajevi, a večika većina slučajevi sa blagim i srednjim simtomima“, rekao je on.

Embarek je rekao da je tim od 17 SZO naučnika i 17 kineskih stručnjaka proširio tip genetskog materijala virusa koji su proučavali i zahvaljujući tome prikupili su, prvi put, 13 različitih genetskih sekvenci SARS-COV-2 virusa u decembru 20019. Te sekvence, ako se uporede sa širim podacima iz cele Kine 2019. mogle bi da ponude vredne tragove o geografiji i tajmingu epidemije pre decembra.

„Neke su otkrivene na pijacama… neke nisu uopšte povezane sa pijacama“ iako su one igrale ulogu u prvobitnom širenju virusa, rekao je Embarek.

Foto:EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

13 sojeva virusa

Promene u genetskom kodu virusa su uobičajene i mahom bezopasne i dešavaju se vremenom, kako se virus šeta i reprodukuje. Embarek je odbio da iz toga zaključi da 13 sojeva virusa znači da se virus pojavio pre decembra ali otkriće toliko varijanti navodi na pomisao da je virus cirkulisao duže od mesec dana a genetski materijal koji je tim SZO prikupio prvi je fizički dokaz tih teorija.

Profesor Edvart Holms, virolog sa Univerziteta u Sidneju kaže da genetska raznovrsnost koronavirusa iz Vuhana u decembru 2019. ukazuje da je virus cirkulisao mnogo duže od mesec dana.

„Ovi podaci u skladu su sa drugim analizama da se virus pojavio ranije i da je postojao period kriptične transmisije pre nego što je registrovan na pijaci u Vuhanu“, rekao je on.

Tim SZO je po završetku svoje ekskurzije u Vuhanu održao tročasovonu konferenciju za novinare i predstavio otkrića. Od tada, polako se pojavljuju novi detalji o tome kojim su podacima imali – ili nisu – pristupa.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Olivia Zhang

Novi podaci

Embarek je rekao da su kineski naučnici njegovom timu dali analizu 92 slučaja iz oktobra i novembra 2019. za koje su mislili da su korona. Tim SZO je zatražio da se ovi ljudi testiraju na antitela u januaru ove godine. Od njih 92, 67 je pristalo da se testira i svi su bili negativni. Embarek kaže da su dalji testovi potrebni da bi se utvrdilo da li antitela mogu da ostanu godinu dana u telu pacijenta.

Pa ipak, način na koji su ova 92 slučaja rasprostranjena zaintrigirao je SZO tim budući da nisu bili u klasterima već da su bili raštrkani po celoj provinciji. Za sata nije jasno da li su pacijenti imali koronu niti šta nedostatak klastera može da znači.

Embarek je rekao i da je tim sreo prvog kovid 19 pacijenta. Reč je o stanovniku Vuhana starom 40ak godina koji nije putovao u vreme zaražavanja. „Nije ni na koji način povezan sa pijacama. Razgovarali smo. On vodi – na neki način – dosadan i normalan život, nije avanturista. Radi u jednoj privatnoj kompaniji“, rekao je Embarek.

Iz sveta i regiona čitajte:

Kina obećala saradnju

Kina je obećala punu saradnju sa SZO a reagujući na kritike SAD da su timu morali da pruže pristup i ranijim podacima, kineska ambasada u Vašingtonu je saopštila: „Ono što SAD rade poslednjih godina žestoko je potkopalo multilateralne institucije, uključujući SZO i teško oštetilo međunarodnu saradnju po pitanju kovida 19“.

„SAD se ponašaju kao da se ovo nije ni dogodilo i upiru prstom u druge zemlje koje su verno podržavale SZO“, dodaje se u saopštenju.

Tim SZO nada se da će narednih meseci moći ponovo da se vrate u Vuhan i nastave istragu, rekao je Embarek i dodao da za sada nije bilo reči o nekim konkretnim datumima.

Tim se nada da će tokom drugog putovanja moći da ispitaju biološke uzorke donatora krvi u Vuhanu u poslednje dve godine, koji im nisu bili dostupni prvi put. „Reč je o 200.000 uzoraka koji bi mogli da budu iskorišćeni za nove studije. Bilo bi fantastično ako bismo mogli da radimo sa njima“, rekao je on.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar