Foto: EPA-EFE/SHI ZHI/ROMAN PILIPEY/SHEPHERD ZHOU/ALEX PLAVEVSKI

Međunarodni tim eksperata Svetske zdravstvene organizacije (SZO) završio je svoju istragu o poreklu koronavirusa u kineskom gradu Vuhanu i umesto očekivanih odgovora na neka pitanja, svetu je ponudio birokratske, mlake i politički korektne poruke - virus nije pobegao iz laboratorije, možda je, a možda i nije stigao od šišmiša, prenosi se sa životinje na ljude... Sve u svemu, jedno veliko razočaranje.

Pročitajte još:

Tim stručnjaka SZO proveo je četiri sedmice u Kini, od toga dve u karantinu. Dve „radne“ nedelje, međunarodni stručnjaci su u pratnji kineskih domaćina obilazili pijacu u Vuhanu, Institut za virologiju, razgovarali sa kineskim kolegama, ljudima u potrazi za odgovorom o poreklu koronavirusa koji je u svetu ubio milione ljudi.

Šef tima Svetske zdravstvene organizacije koji istražuje poreklo koronavirusa Peter Ben Embarek sumirao je jednomesečnu istragu u Vuhanu – gde se epidemija koronavirusa prvi put pojavila na pijaci sa morskim plodovima krajem 2019. godine – rekavši da su slepi miševi i dalje verovatni izvor zaraze i da je prenos virusa putem smrznute hrane mogućnost koja zahteva dalju istragu, ali je odbacio mogućnost nastanka virusa u laboratoriji.

Embarek je rekao da je tim otkrio nove informacije, ali da nije dramatično promenjen zaključak o izbijanju zaraze. „Put od bilo koje životinjske vrste do pijace Huanan trajao je dugo i bio je zamršen, a uključivao je kretanje preko granica“, rekao je Embarek na skoro trosatnoj konferenciji za medije.

On je istakao da rad na identifikovanju porekla koronavirusa ukazuje na prirodni rezervoar slepih miševa, ali je malo verovatno da su oni bili u Vuhanu. Naveo je i da su istražitelji tražili kineske uzorke krvi koji bi mogli ukazati na to da je virus cirkulisao ranije nego što se mislilo.

Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

„U pokušaju da razumemo šta se dogodilo od decembra 2019. započeli smo vrlo detaljnu i temeljnu potragu za drugim slučajevima koji su možda propušteni, a dešavali su se i pre 2019. godine“, rekao je on. „I zaključak je bio da nismo pronašli dokaze o velikim epidemijama koje bi mogle biti povezane sa slučajevima COVID-19 pre decembra 2019. u Vuhanu ili negde drugde“, dodao je Embarek.

Mogućnost da je virus procurio iz laboratorije – koja je bila predmet teorija zavere – bila je krajnje neverovatna i nije zahtevala dalja proučavanja, rekao je Embarek.

Ništa novo

Najnoviji zaključci tima ne razlikuju se mnogo od ranijeg izveštaja SZO, objavljenog u februaru 2020. godine gde se navodi da “ključno znanje o virusu nedostaje”, iako je u tom izveštaju prihvaćena kao tačna teza da je virus potekao od životinja, šišmiša ili sa jedne od pijaca ribe i plodova mora u Vuhanu.

Koliko se čini, uprkos najavama da će ignorisati politički element, tim je na kraju ipak razočarao, naročito posle svih izveštaja o kineskom prikrivanju obima i teškoće bolesti, ućutkivanju novinara i lekara, svaljivanju krivice…

Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Politički pritisci

Nekoliko zemalja među kojma su najglasnije Sjedinjene Države i Australija, optužile su Peking da su na samom početku epidemije ulepšavali i ublažavali situaciju što je zakomplikovalo stvar i dovelo do kasnog reagovanja. Pre svih, zvaničnici u Vuhanu su optuženi da su ućutkivali one koji su pokušavali da svet obaveste o virusu i koji su imali dokaze da se virus širi sa čoveka na čoveka, poput SARS-a 2003.

Svetska zdravstvena organizacija našla se pod velikim pritiskom kada ih je bivši predsednik SAD Donald Tramp optužio da su kineska “marioneta”, zbog čega se Amerika povukla iz SZO. Ubrzo posle inauguracije, predsednik Džo Bajden je promenio odluku o povlačenju.

Kako je Kina na lokalnom nivou dovela pandemiju pod kontrolu, za razliku od SAD i Evrope gde i dalje hara, Peking je počeo žestoko da reaguje na svaku optužbu da su oni krivci za širenje koronavirusa, šireći alternativne i neosnovane teorije o poreklu virusa, uključujući teorije zavere da je virus potekao iz američke vojne laboratorije.

Očekivalo se da će višednevna istraga SZO u Vuhanu odgovoriti bar na neka pitanja, uprkos skepsi mnogih. “Nema garancija da ćemo dobiti odgovore”, rekao je ranije šef hitnih službi SZO Majk Rajan. “Zadatak utvrđivanja porekla je težak i ponekad su potrebna dva, tri ili četiri pokušaja da se to postigne”, dodao je on. Ispostavilo se da je bio u pravu.

Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Iz sveta i regiona čitajte:

Godinu dana od potpunog zatvaranja Vuhana, grad je potpuno opran i dezinfikovan i očišćen od svih tragova virusa. “Veliki je izazov za bilo kog da pronađe uzroke ovoga”, rekao je Džin Dongjan, profesor virologije Univerziteta Hongkong. “Biće jako teško pronaći bilo kakav dokaz iz prve ruke o poreklu SARS-COV-2 i prvim slučajevima kovida 19. Stvarno je veliki izazov i sumnjam da će ovi međunarodni eksperti išta pronaći. Nisam optimista“, dodao je on uoči početka istrage SZO.

Kina prebacila loptu SAD

Ubrzo pošto su eksperti SZO ispričali šta su imali, oglasio se i Peking pozvavši Vašington da dozvole stručnjacima da posete SAD i poreklo virusa potraže tamo, u nekoj od laboratorija.

“Voleli bismo ako bi američka strana, poput Kine, imala otvoren i transparentan stav i pozvala eksperte SZO u SAD da istraže poreklo virusa tamo”, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbing.

Zaključak SZO “potpuno odbacuje teorije zavere koje su neki protivnici Kine zagovarali, poput bivšeg američkog državnog sekretara Majka Pompea koji je optužio Institut za virologiju u Vuhanu da je iz njihove laboratorije procureo virus”, navodi Global tajms, tabloid kineske Komunističke partije.

Foto: EPA-EFE/YUAN ZHENG

Mnogo buke ni oko čega, kratak je zaključak mnogih koji se nisu nadali previše, ali su ipak očekivali da Svetska zdravstvena organizacija pokaže malo više integriteta.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)