Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Australijske države na istočnoj obali, Novi Južni Vels (NJV) i Kvinslend, suočile su danas sa novim širenjem delta varijante korona virusa, prenosi Tanjug.

Pročitajte još:

Milioni građana su u strogom karantinu i moraju da ostanu kod kuće, a vlasti zahtevaju dodatna testiranja i vakcinacije kako bi se obuzdala epidemija, prenosi Rojters.

Iako su građani Sidneja već petu nedelju primorani da ostanu u svojim kućama, potvrđeno je još 239 novih lokalno prenetih infekcija veoma zaraznog soja delta, što je najnoviji rekordni dnevni bilans.

Mere su na snazi za oko pet miliona građana Sidneja i šire okoline, koji će morati da ostanu kod svojih kuća najmanje do 28. avgusta.

Ukupan broj slučajeva u poslednjem talasu epidemije, koji je počeo u junu, dostigao je brojku od 3.427 zaraženih.

„Mislim da je važno znati da ne postoji mapa puta u borbi protiv delta soja, ali za nas ostaje isti izazov – vakcinisati što je moguće više ljudi u avgustu, tako da se do 28. steknu uslovi da ublažimo restriktivne mere“, poručila je premijerka NJV Gledis Beredžiklijan.

Vakcinacije u Australiji odvija se sporo i svega 18 odsto odraslih do sada je potpuno vakcinisano.

U susednoj državi Kvinslend bilo je devet novih lokalno prenetih infekcija korona virusom, što je najveći dnevni skok u poslednjih 12 meseci.

Zbog toga je više od tri miliona stanovnika od danas u trodnevnom lokdaunu.

„Od vitalnog je značaja (da se testirate), svako sa bilo kakvim simptomima, nije važno gde se nalazite, jer ne možemo da predvidimo kretanje virusa“, upozorila Dženet Jang, načelnica sekretarijata za zdravstvo Kvinslenda.

Bonus video: Delta soj se širi Grčkom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)