Marija Kolesnikova
Marija Kolesnikova Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Istaknuta beloruska opozicionarka Marija Koelsnikova pocepala je svoj pasoš da bi sprečila pokušaj beloruskih službi da je deportuju u susednu Ukrajnu.

Zamenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Garaščenko objavio na svom Fejsbuk profilu da je Kolesnikova „s uspehom sprečila nasilno proterivanje iz svoje rodne zemlje“.

U poslednja 24 sata se nije znalo gde je nestala Marija Kolesnikova, predvodnica višenedeljnih masovnih protesta protiv sporne pobede Aleksandra Lukašenka na predsedničkim izborima.

Pročitajte još:

Misteriju oko njenog nestanka dodatno su intenzivirale tvrdnje njenih saboraca da su „Kolesnikovu juče oteli masirani muškarci u Minsku“, prenosi Rojters.

„Mariju Kolesnikovu neće deportovati iz Belorusije jer je ova hrabra žena preduzela odlučan korak da spreči da je proteraju iz sopstvene zemlje. Aleksandar Lukašenko je lično odgovoran za njen život i zdravlje“, objavio je Garaščenko.

Minsk protesti
Foto:Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Ukrajinska agencija Interfaks prenosi, pozivajući se na neimenovani izvor, da je Kolesnikova pocepala pasoš kako ne bi prešla granicu sa Ukrajinom.

Trenutno se ne zna gde se nalazi Koelsnikova, ali su dvojica njenih saboraca koji su nestali kada i ona, rano jutro prešli u Ukrajnu, saznaje Rojters od ukrajinske pogranične policije.

Anton Bičkovski iz beloruske pogranične policije potvrdio je da su Kolesnikovu zadržale beloruskih vlasti, ali nije znao da kaže gde se ona trenutno nalazi. Nekoliko istaknutih opozicionlih lidera bilo je prinuđeno da pobegne iz Belorusije posle izbora na kojima je opet pobedio Lukašenko.

Kolesnikova je bila jedna od tri političarke koje su se udružile u pokušaju da pobede Lukašenka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare