Kristofer Kolumbo Foto: Public domain

Španski naučnici su najavili da će sutra otkriti detalje o nacionalnosti istraživača Kristofera Kolumba iz 15. veka, nakon što su pomoću DNK analize rešili vekovima staru misteriju.

Izgleda da su forenzičari sa Univerziteta u Granadi potvrdili da ostaci sahranjeni u katedrali u Sevilji pripadaju slavnom moreplovcu koji je otkrio Ameriku.

Otkriće potvrđuje šef tima forenzičara Antonio Lorente u dokumentarcu koji će se 12. oktobra emitovati na španskoj RTVE povodom španskog Nacionalnog dana.

„Istraživanje o nacionalnosti zakomplikovali su nam razni faktori, ali rezultat je gotovo apsolutno pouzdan.“

Iako je novinare izvestio o istraživanju, nije otkrio sve zaključke, ali je rekao da su potvrđene ranije teorije da posmrtni ostaci u Sevilji pripadaju Kolumbu.

„Danas je to moguće proveriti novim tehnologijama, tako da je prethodna delimična teorija da ostaci u Sevilji pripadaju Kristoforu Kolumbu definitivno potvrđena“, rekao je.

„Istraživanje o nacionalnosti zakomplikovali su nam razni faktori, uključujući mnoštvo podataka, ali rezultat je gotovo apsolutno pouzdan“, rekao je Lorente.

Spor oko Kolumbovog porekla i poslednjeg počivališta

Mnoge zemlje već dugo raspravljaju o poreklu i poslednjem počivalištu Kristofora Kolumba, važne ličnosti koja je predvodila ekspedicije finansirane od strane Španije od 1490-ih, otvarajući put evropskom osvajanju Amerike.

Brojni istoričari dovode u pitanje tradicionalnu teoriju da Kolumbo potiče iz italijanske Đenove. Druge teorije sugerišu da je Kolumbo bio španski Jevrejin ili Grk, a neki tvrde da je bio Baski ili Portugalac.

Istraživači koje je vodio forenzičar Migel Lorente testirali su male uzorke ostataka sahranjenih u seviljskoj katedrali, koju su tamošnje vlasti dugo predstavljale kao poslednje Kolumbovo počivalište, uprkos različitim tvrdnjama i teorijama, prenosi Index.hr.

Sutra će Kolumbovo poreklo biti predstavljeno u dokumentarcu

Uporedili su ih sa DNK-om poznatih rođaka i potomaka, a njihova otkrića biće predstavljena sutra u dokumentarcu pod nazivom „Kolumbova DNK: Pravo poreklo“, na španskoj nacionalnoj televiziji RTVE.

Prema pisanju agencije EFE, reč je o svojevrsnom istorijskom trileru koji će dati odgovor na određene nepoznanice nakon više od 20 godina istraživanja.

Naučnici do emitovanja filma neće otkriti koje tajne okružuju istorijsku Kolumbovu ličnost, poput njegovog porekla i mesta rođenja, rekao je predsednik producentske kuće koja stoji iza dokumentarca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare