Foto: Barney Low / Alamy / Alamy / Profimedia

Pripadnica kanadske vojske Čelsi Kogsvel suočiće se s vojnim sudom nakon što je navodno davala kolače s kanabisom kolegama iz njene jedinice tokom vežbe, iako vojnici nisu bili svesni šta je bilo u kolačima.

PROČITAJTE JOŠ:

Ona se suočava sa 18 tačaka optužnice – za pravljenje kolača, uključujući i davanje štetne materije i neprimereno ponašanje, preneo je danas Gardijan.

Kogsvelova je u vojsci od 2011. godine i radila je u kantini tokom višenedeljne „Zajedničke vežbe artiljerije“ u vojnoj bazi i Gedžtaunu, u provinciji Nju Brunsvik, u julu 2018. godine, prenosi Tanjug.

Optužena je da je pravila kolače dok je radila u kantini i davala ih vojnicima iz artiljerijske brigade, koji nisu ni slutili šta jedu.

„Svi članovi brigade koji su jeli kolače, izuzev jednog, navodno su osetili razne simptome: dehidraciju, vrućinu, slabost, konfuziju, suva usta i paranoju“, navodi se u sudskim dokumentima.

Nekoliko vojnika nije moglo da bezbedno izvede vežbu sa oružjem i eksplozivima, kazala je komandant Sandra Sukstrof, koja je vojni sudija.

„Tog popodneva, vojnici koji su jeli kolače su morali da dobiju medicinsku pomoć, a pozvana je i vojna policija“, dodala je ona.

Ovaj incident je prvi slučaj u kanadskoj vojsci gde je jedan član optužen da je davao kanabis kolegama bez njihovog pristanka, rekao je vojni portparol za CTV njuz.

Kanada je legalizovala kanabis za rekreativnu upotrebu, tri meseca nakon što je Kogsvelova optužena za pravljenje kolača.

Vojnici mogu da koriste kanabis, ali nakon toga 24 sata ne smeju da koriste oružje, odnosno, osam sati ne smeju da voze.

Čelsi Kogsvel se suočava sa zatvorskom kaznom od maksimalno dve godine zatvora i izbacivanjem iz vojske, a suđenje će joj početi 3. avgusta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)