Foto:Tanjug/AP Photo/Richard Drew

Prateći potez Australije, Kanada je objavila da i ona ima za cilj da natera kompaniju Fejsbuk da plati objavljivanje medijskih sadržaja na društvenoj mreži. Otava je saopštila da je ni odmazda tehnološkog giganta neće zaplašiti. Ministar za pitanja kanaskog nasleđa i multikulturalizma Stiven Žilbo smatra da bi uskoro više od deset zemalja moglo da uvede slična pravila i smatra da Fejsbuk neće biti u stanju da preduzme slične akcije ako se uključi više zemalja.

Ministar za pitanja kanadskog nasleđa i multikulturalizma Stiven Žilbo izjavio je da će početi sa izradom zakona, sličnog australijskom zahtevu, da Fejsbuk i druge kompanije plaćaju naknadu za objavljivanje domaćih medijskih sadržaja na svojim platformama.

„Kanada je na čelu ove bitke, među prvim smo zemljama na svetu koje to čine“, rekao je ministar.

Žilbo je naveo da vlada još uvek razmatra koji će model biti najprikladniji, dodajući da se konsultovao sa kolegama iz Francuske, Australije, Nemačke i Finske o tome kako najbolje obezbediti nadoknadu od Fejsbuka.

On smatra da bi uskoro više od deset zemalja moglo da uvede slična pravila i smatra da Fejsbuk neće biti u stanju da preduzme slične akcije ako se uključi više zemalja, opisujući pristup kompanije tom pitanju potpuno neodrživim.

Najava iz Kanade stiže nekoliko dana nakon što je Fejsbuk blokirao sav medijski sadržaj u Australiji na svojoj platformi kao odgovor na nacrt zakona koji zahteva da plaća taksu kreatorima vesti čiji se linkovi i sadržaj pojavljuju na toj veb lokaciji.

Predstavnici kompanija, kao što su Gugl i Fejsbuk, smatraju da ovaj zakon ne oslikava dobro način na koji internet funkcioniše i da na nepošten način kažnjava njihove platforme.

Donji dom australijskog parlamenta usvojio je zakon u sredu.

Kompanija Fejsbuk povukla je ovaj potez samo nekoliko sati pošto je Gugl pristao da plati Njuz korporaciji, čiji je vlasnik Rupert Mardok, za informativni sadržaj sa sajtova te medijske imperije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar