Foto: GREG BAKER / AFP / Profimedia

Evropska unija, Britanija, Kanada i SAD danas su uvele koordinisane sankcije protiv zvaničnika u Kini zbog kršenja ljudskih prava u zapadnoj kineskoj provinciji Sinkjang, što je izazvalo brzu reakciju Pekinga. Kina je odmah reagovala na potez EU i uvela sankcije za 10 evropskih zvaničnika i četiri institucije koji su prema njoj oštetili kineske interese i "zlonamerno širili laži i dezinformacije".

EU je uvela sankcije protiv četiri visoka zvaničnika u Sinkjangu, a sastoje se u zamrzavanju njihove imovine i zabrani putovanja u Uniju. Evropski građani i kompanije ne smeju da im pružaju finansijsku pomoć.

EU je takođe zamrzla imovinu firme „Xinjiang Production and Construction Corps Public Security Bureau“, koju je nazvala državnom ekonomskom i paravojnom organizacijom koja upravlja Sinkjangom i kontroliše njegovu privredu.

Britanski ministar spoljnih poslova Domink Rab rekao je da su mere deo intenzivne diplomatije Britanije, SAD Kanad i EU zemalja da primoraju da se deluje uz rastuće dokaze o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava muslimanskih Ujgura i toj oblasti.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je u saopštenju da udružen transatlantski odgovor šalje snažan signal onima koji krše ili zloupotrebljavaju međunarodna ljudska prava i da će se donositi dalje akcije u koordinaciji sa partnerima koji isto misle.

„Nastavićemo da stojimo uz naše saveznike širom sveta u pozivanju da se odmah prekinu zlodela Narodne Republike Kine odmah i donese pravda brojnim žrtvama,“ , rekao je Blinken.

Kina je odmah reagovala na potez EU i uvela sankcije za 10 evropskih zvaničnika i četiri institucije koji su prema njoj oštetili kineske interese i „zlonamerno širili laži i dezinformacije“.

Kina je prvobitno demantovala postojanje kampova za pritvor Ujgura u Sinđijangu ali je kasnije rekla da su to centri za profesionalnu obuku i reedukaciju osoba izloženih radikalnom džihadističkom mišljenju. Kineski zvaničnici demantuju da se radi o bilo kakvom kršenju ljudskih prava.

Visoki predstavnik EU Žozep Borel izrazio je razočaranje na reakciju Kine i naveo da sankcije EU poštuju najviše standarde vladavine prava.

„Umesto da promene politiku i usmere se na naše legitimne zamerke Kina se opet oglušila i ove njene mere su za žaljenje i nedopustive su“, rekao je Borel.

On je rekao da neće biti promene u odlučnosti EU da brani ljudska prava i da odgovori na ozbiljna kršenja i zloupotrebe i opisao je koordinaciju izmedju EU, Britanije, Kanade i EU kao „savršenu“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar