Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Lekar koji je svedočio na suđenju bivšem američkom policajcu Dereku Čovinu optuženom da je prošlog maja ubio Džordža Flojda potvrdio je da on umro je od nedostatka kiseonika tokom hapšenja.

BBC prenosi da je svedok na sudu, lekar Martin Tobin opovrgao navode odbrane i rekao da lek fentanil nije prouzrokovao smrt Flojda i da bi od posledica takvog policijskog postupka čak i zdrava osoba preminula.

Drugi lekar, stručnjak sudske medicine Bil Smok, rekao je da fenatil može da uspori disanje, ali da se Flojd očajnički borio za vazduh što nije slučaj kod gušenja zbog ovog leka, jer ljudi koji se predoziraju često nisu ni svesni da im nedostaje kiseonik i deluju pospano što nije bio slučaj sa Flojdom na osnovu snimaka koji postoje, navodi BBC.

Pročitajte još:

Suđenje je ušlo u drugu nedelju i očekuje se da traje najmanje mesec dana, a Tužilaštvo je počelo saslušavanje medicinskih stručnjaka, pošto je izveštaj toksikologa objavljen prošlog juna potvrdio da je preminuli imao u krvi analgetik fentanil i sintetičku drogu metamfetamin, dok odbrana tvrdi da je fentanil prouzrokovao gubitak kiseonika i da je to uzrok smrti Džordža Flojda.

Četrdesetšestogodišnji Džordž Flojd kupio je paklicu cigareta u prodavnici u Južnom Mineapolisu 25. maja 2020. uveče, a prodavac je posumnjao da mu je dao falsifikovanu novčanicu od 20 dolara i pozvao policiju, pošto je Flojd odbio da vrati cigarete.

Policajci su stigli i stavili mu lisice, ali kada su pokušali da ga ubace u automobil, pružio je otpor, borba se završila tako što je Flojd oboren na ulicu tužioci tvrde da je policijac Šovin stavio levo koleno na Flojdov vrat i držao ga tako više od devet minuta.

Još dvojica policajaca pomogla su mu da ga zadrži, dok je jedan sprečio svedoke da intervenišu, dok je više od 20 puta Flojd rekao da ne može da diše. Na video snimku se vidi i kako njegovo mlitavo telo policija odvodi a sat vremena kasnije proglašen je mrtvim u bolnici.

Šovin je optužen za ubistvo drugog stepena, što znači izazivanje smrti bez namere, maksimalna kazna je 40 godina, nedavno je dodata i optužba za ubistvo trećeg stepena za koju stručnjaci kažu da je lakše dokazati i za koju je prema državnom zakonu Minesote maksimalna kazna 25 godina.

Advokati odbrane tvrde da je 46-godišnji Flojd umro od predoziranja i zbog lošeg zdravlja, a da je upotrebljena policijska sila bila je razumna, navodi BBC.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar