Foto: EPA-EFE/CRAIG LASSIG/TANJUG/AP Photo/John Minchillo/Court TV via AP

Ubistvo Džordža Flojda, Afromerikanca koji je stradao od policijske ruke, sinoć je dobilo epilog. Bivši policajac Derek Čovin osuđen je na 75 godina zatvora. U sudnici su prvi put prikazani snimci sa nadzornih kamera nastali nekoliko trenutaka pre nego što je Flojd ubijen, a javnost je čula i potresno svedočenje Flojdove devojke.

Pročitajte još:

Čovin je proglašen krivim po sve tri tačke optužnice – nenamerno ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo drugog stepena. Konačnu reč o njegovoj sudbini donela je porota koju je činilo 12 porotnika, šest belaca i četiri Afroamerikanca, pet muškaraca i sedam žena. Oni su presudu razmatrali ukupno 10 sati tokom dva dana i na kraju presudili da je kriv.

Čovin će za nekoliko dana biti prebačen u zatvor na izdržavanje kazne, a njegove kolege Tu Tao, Džej Aleksander Keng i Tomas Lejn, takođe bivši policijaci koji pred sudom treba da odgovaraju za ubistvo Džordža Flojda, biće izvedeni pred porotu kasnije tokom godine. 

Suđenje godine u SAD obeležilo je nekoliko trenutaka.

Odbrana: Koleno na vratu nije razlog smrti 

Od početka suđenja 30. marta u Mineapolisu i odbrana i tužilaštvo iznosili su dve potpuno različite verzije kako je Flojd umro 25. maja 2020. Tužilac Džeri Blekvil tvrdio je da će dokazati da je Čovin „izdao značku upotrebom preterane sile nad Džordžom Flojdom“.

„On je vrlo dobro znao da je Flojd nenaoružan, da nije pretio i da je bio vezan lisicama“, izjavio je tužilac.

Sa druge strane, odbrana nije sporila koliko je vremena Čovin klečao na vratu žrtve, već je tvrdila da je Flojd preminuo od hronično viskog pritiska i upotrebe narkotika.

„Derek Čovin je uradio baš ono za šta je obučavan tokom 19 godina duge karijere – da obuzda Flojda koji se opirao hapšenju“, navela je odbrana.

Suđenje, sudjenje, ubistvo, Džorž Flojd, policajac, Derek Šoven
Foto: TANJUG/Court TV via AP

Prikazani nikad viđeni snimci

Na suđenju je prvi put prikazan snimak sa nadzornih kamera iz radnje Kap Fuds na kojem se čuje kako Džordž Flojd ćaska o fudbalu sa prodavačima, uzima bananu sa police i vraća je nazad, razgovara sa jednom ženom i smeje se držeći ruku na njenim leđima. Dva sata nakon što je ušao u radnju, bio je mrtav. Mladi 19-godišnji trgovac Kristofer Martin koji je tog dana radio na blagajni pitao se da li je on kriv za Flojdovu smrt, jer je prijavio da mu je sumnjiva novčanica od 20 dolara sa kojom je Flojd platio kutiju cigareta.

Na snimku se vidi i kako je policajac sa pištoljem u ruci prilazi Flojdu i naterao ga da izađe iz svog auta. Čovin i dva druga policajca gurnuli su ga na pod. Na snimku se vidi mladi prodavac ispred radnje, kako se drži za glavu dok policajac kleči na vratu Džordža Flojda. U neverici i krivici. „Da sam samo uzeo tu novčanicu, sve to se moglo izbeći“, žali danas Kristofer Martin.

Svedoci: Zvučalo je kao da je u bolovima

Četvoro tinejdžera, koji su u vreme incidenta bili mlađi od 18 godina, svedočila su pred sudom, ali su kamere bile isključene tako da ih porotnici nisu mogli videti i identifikovani su samo po imenima.

Darnela, tada 17-godišnjakinja, šetala je do prodavnice sa devetogodišnjom rođakom kada su na ulici videli hapšenje. Na sudu je rekla da je počela da snima telefonom jer je „videla preplašenog čoveka kako moli za život“. Njena mlada rođaka takođe je dala iskaz, rekavši da se osećala „tužno i pomalo ludo“ zbog onoga što je videla.

„Zvučalo je kao da je u bolovima“, dodala je.

Dvoje prijatelja, Alisa (18) i Kejlen (17), dovezli su se do prodavnice kada su naišli na hapšenje. Oboje su opisali osećaj bespomoćnosti dok su gledali „poslednje trenutke Flojda dok je ležao na pločniku, prestavši da se opire“.

Emotivno svedočenje devojke

Kortni Ros, koja je bila Flojdova partnerka tri godine, opisala je njihov prvi sastanak u skloništu za beskućnike Vojske spasa, gde je Flojd radio. Opisala je kako je bio skrhan majčinom smrću 2018. godine.

Ros je takođe rekla sudu da su oboje patili od hroničnog bola, što je dovelo do stalne borbe sa zavisnošću od opioida.

Iskaz lekara

Doktor Bredford Langenfeld, lekar hitne pomoći koji je pokušao da oživi Flojda, a kasnije ga proglasio mrtvim, svedočio je da je zaključio da je Flojd, 46-godišnji Afroamerikanac, najverovatnije preminuo od asfiksije.

Langenfeld, koji je svedočio na početku druge nedelje suđenja, rekao je da je Flojdu srce prestalo da radi pre nego što je doveden u bolnicu. Lekar je ispričao da su mu radnici službe hitne pomoći rekli da su prethodno oko 30 minuta pokušavali da ožive Flojda. Rekao je da mu, međutim, nije mu pomenuto da je policija uložila bilo kakav napor da Flojda povrati u život, nakon što je uhapšen pod sumnjom da je pokušao da u jednoj prodavnici plati falsifikovanom novčanicom od 20 dolara, prenosi Glas Amerike.

Čovinov advokat Erik Nelson pitao je doktora Langenfelda da li neke droge mogu da izazovu nedostatak kiseonika, a lekar je potvrdio da fentanil i metamfetamin, koji su pronađeni u Flojdovom organizmu, mogu da imaju takav efekat.

Čovin se pozvao na peti amandman

Neposredno pre nego što je odbrana prekinula izlaganje, čovek kome se sudi – Derek Čovin – potvrdio je da neće svedočiti.

„Pozvaću se danas na privilegiju Petog amandmana“, ustavno pravo da ne svedoči zbog mogućnosti samooptuživanja, rekao je. Na pitanje sudije da li je to samo njegova odluka ili je neko uticao na njega, Čovin je odgovorio: „Bez obećanja ili pretnji, časni sude.“

Suđenje, Džordž Flojd ubistvo
Foto: Pool via REUTERS

 

Bajden: Laknulo mi je

Predsednik i potpredsednca Amerike, Džozef Bajden i Kamala Haris, pozvali su porodicu ubijenog Džordža Flojda, nakon presude policajcu Dereku Čovinu.  Video je na društvenim mrežama podelio advokat porodice Flojd, Ben Kramp. Bajden je ovom prilikom rekao da je njemu i potpredsednici Haris laknulo zbog presude.

„Ništa neće poboljšati situaciju, ali sada bar postoji malo pravde“, poručio je Bajden Flojdovoj porodici.

On im je rekao kako su bili „neverovatni“ tokom ovako teškog perioda i da „se molio da presuda bude ispravna“.

 

Kamala Haris je obećala „da će nešto dobro izaći iz ove tragedije“.

Podsetimo, Džordž Flojd je preminuo u maju od posledica gušenja nakon što je Šovin držao svoje koleno na njegovom vratu više od devet minuta prilikom privođenja. Flojd je priveden, jer je pokušao da kupi cigarete falsifikovanom novčanicom od 20 dolara.

Jedna od prolaznica je snimila Flojda kako leži na zemlji i moli za milost, pre nego što je umro, i taj video je skandalizovao ljude širom sveta. Flojdovo lice je postalo simbol najvećih protesta protiv rasizma u SAD proteklih decenija.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar