Izvršni direktor Spejseksa Ilon Mask sinoć je na svom Tviter nalogu objavio predlog sporazuma između Ukrajine i Rusije koji je doveo do bure na društvenim mrežama, ali i u diplomatskim krugovima. Kada je rasprava dosegla tačku usijanja, Mask je pomenuo Kosovo, dok je od Ukrajine dobio snažnu poruku.

Mask je prvobitno predložio da se ponove referendumi u pripojenim regionima sa istoka Ukrajine, ali da ovog puta da oni budu održani pod nadzorom Ujedinjenih nacija. Međutim, on smatra da Krim treba da ostane deo Rusije, koja ga je anektirala 2014. godine.

„Kao što je bio od 1783, do greške Hruščova“, naveo je Mask i dodao da bi vodosnabdevanje Krima bilo obezbeđeno, imajući u vidu da je to poluostrvo imalo problem snabdevanaj vode zbog brane.

Ilon Mask i Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE, EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Kao poslednju tačku, Mask predlaže da Ukrajina ostane neutralna, što je važno imajući u vidu da je ta zemlja podnela inicijativu za članstvo u NATO.

Odgovor Ukrajine

Ubrzo se o ovom predlogu oglasio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i postavio pitanje svetu.

„Kog Ilona Maska volite više – onog koji podržava Ukrajinu ili onog koji podržava Rusiju“, upitao je Zelenski korisnike Tvitera u svojoj anketi.

I savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak odreagovao je na predlog Maska.

„Evo boljeg predloga. Pod jedan, Ukrajina kontroliše svoje teritorije. Uključujući i aneksirani Krim. Pod dva, Rusiju podvrgnuti demitalirizaciji i obaveznoj denuklerizaciji kako više ne bi mogla da bude pretnja po druge. Pod tri, ratni zločinci da se izvedu pred međunarodni tribunal“, napisao je Podoljak na Tviteru.

Ilon Mask Foto: NTB/Carina Johansen via REUTERS

Mask je, na ove navode, odgovorio pitanjem – „zar nije i situacija na Kosovu slično razrešena“, dodajući link sa enciklopedije Britanika o Kosovu.

„Je*i se je moj diplomatski odgovor“

Najžešći odgovor Mask je dobio od ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj na odlasku Andrija Melnika.

„J*** se je moj vrlo diplomatski odgovor tebi“,, napisao je Melnik koji je u prethodno kritikovan jer je branio kontroverznog ukrajinskog nacionalističkog čelnika iz vremena Drugog svetskog rata Stepana Banderu.

POGLEDAJTE JOŠ:

U pokušaju odbrane svog stava Mask je kasnije objavio da „bi Rusija izvršila potpuno mobilizaciju“ radi odbrane Krima, što bi rezultiralo razaranjem na obe strane.

„Rusija ima tri puta više od stanovnika Ukrajine, pa pobeda Ukrajine nije izgledna u totalnom ratu. Ako marite za ukrajinski narod, zagovarajte mir“, naveo je on.

BONUS VIDEO Ilon Mask kupuje Tviter: kraj cenzure ili početak slobode govora mržnje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar