Vladimir Zelenski, Sergej Lavrov, Adolf Hitler, Davidova zvezda
Foto: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/MAXIM SHIPENKOV/marcos alvarado / Alamy / Alamy / Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Ruski šef diplomatije i jedan od najbližih saradnika Vladimira Putina - Sergej Lavrov neretko komentariše dešavanja u Ukrajini, uz oštre kritike upućene ukrajinskom lideru Vladimiru Zelenskog. Ipak, čini se da je Lavrov otišao predaleko poredeći Zelenskog sa Adolfom Hitlerom, na šta su reagovali i čelnici Izraela.

Lavrov je u nedelju izjavio da činjenica što je Zelenski Jevrejin ne negira nacističke elemente njegove zemlje, tvrdeći da je lider nacističke Nemačke Hitler takođe „imao jevrejske krvi“.

„Verujem da je i Adolf Hitler imao jevrejske krvi u sebi. Zelenski može zagovarati mir ako prestane da daje ofanzivne naredbe svojim nacističkim snagama“, rekao je Lavrov za italijanske medije.

Sergej Lavrov Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Šef ruske diplomatije optužio je SAD i Kanadu da obučavaju neonacističke jedinice koje su sada uključene u ukrajinsku vojsku, aludirajući na one čije je uporište u železari Azovstal u ukrajinskomm gradu Marijupolj.

Postoje dokumenta koja „potvrđuju da su Amerikanci i posebno Kanađani odigrali vodeću ulogu u pripremanju ultra-radikalnih otvoreno neonacističkih jedinica za Ukrajinu“, rekao je Lavrov, ali nije naveo na kakve dokumente aludira.

Njegove izjave izazvale su buru u javnosti, ali i u međunarodnoj zajednici.

Diplomatija na udaru

Šef diplomatije Izraela Jair Lapid kritikovao je svog ruskog kolegu, rekavši da je greška koji je napravio davajući izjavu o Hitleru „neoprostiva, sramna i istorijska“.

Lapid je rekao da očekuje izvinjenje i najavio da će pozvati ambasadora Rusije u Tel Avivu da izrazi protest.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Reći da je Hitler bio Jevrejin je kao da se kaže da su se Jevreji sami ubijali. Nacisti su progonili Jevreje, samo su nacisti bili nacisti i samo su nacisti pokrenuli sistematsko uništenje jevrejskog naroda“, rekao je Lapid.

Pored toga, Dani Dajan, predsedavajući Memorijalnog centra Holokausta Jad Vašem u Jerusalimu, je kritikovao izjave Lavrova, označivši ih „opasnim i za svaku osudu“ i ocenivši da je Lavrov „pretvorio žrtve u zločince, na osnovi potpuno lažne tvrdnje da je Hitler bio jevrejskog porekla“.

On je rekao i da se protivi što se Ukrajinci nazivaju nacistima jer „to iskrivljuje termin i nanosi štetu žrtvama nacizma“.

BONUS VIDEO Ukrajinski dron uništio dva ruska patrolna broda u Crnom moru

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar