Foto: emsc-csem.org

Zagrepčani su u sredu veče, u 20:28 sata, osetili novo podrhtavanje tla. Potres je bio magnitude 2,0 po Rihteru, a epicentar je zabeležen nedaleko od Markuševca, 11 kilometara severoistočno od Zagreba.

Potres je zabilježen na dubini od 8 kilometara, javlja Index.hr

Čitatelji su javili da su osetili potres u centru i na istoku grada. Čula se, kažu, tutnjava kao kratka grmljavina od nekoliko sekundi. Iako potres sudeći po magnitudi nije bio preterano jak, brojni Zagrepčani, posebno stanovnici Markuševca, Bukovca, Čučerja i okolnih naselja, kažu da je podrhtavanje bilo prilično neugodno.

Nakon dva snažna potresa jačine 5,5 i 4,8 po Richteru, koji su u ranim jutarnjim satima 22. marta pogodili Zagreb, grad se naknadno tresao još oko 1000 puta, što je i očekivano. Umeren potres magnitude 3.2 prema Rihteru koji je pogodio Zagreb 23. aprila, bio je četvrti po jačini od naknadnih potresa koji su pogodili grad i okolinu. Šteta od zemljotresa koji je pogodio Zagreb iznosi oko 42 milijarde kuna, odnosno 5,6 milijardi evra, procenili su stručnjaci Građevinskog fakulteta.

Po objavljenim podacima Seizmološke službe, do sredine aprila je zabeleženo oko 145 potresa koje su osetili građani (magnitude iznad 1.3), dok su seizmografi zabeležili još oko 850 potresa magnituda manjih od 1.3. severoistočno od Zagreba, a intenzitet u epicentru II-III stupnja EMS lestvice, prenele su nadležne službe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)