Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

U Zagrebu je uspešno srušen srušen vrh severnog tornja zagrebačke katedrale koji je oštećen u nedavnom zemljotresu. Uz glasnu eksploziju i crni dim zagrebačka katedrala promenila je izgled.

Serijom kontrolisanih eksplozija odvojen je vrh severnog tornja sa katedrale koji je zatim spušten dizalicom na zemlju. Prilikom eksplozije korišćen je plastični eksploziv. U delu tornja koji ostaje na katedrali nakon eksplozija videla se i manja vatra i dim, no sama se ugasila.

U akciji izvedenoj na visini od oko 100 metara odvojen je vrh tornja visok 13 i po metara i težak oko 30 tona. Postupak detonacije vodila je vojska, civilni stručnjaci, inženjerija Hrvatske vojske i alpinisti. Uspešnost rušenja zavisila je od  vetra, a stručnjaci su imali samo jedan pokušaj.

Akcija je bila planirana za četvrtak, ali je zbog vetra odložena za danas.Postupak detonacije vodila je vojska, civilni stručnjaci, inženjerija Hrvatske vojske i alpinisti.

Odluka o o skidanju vrha tornja katedrale, koja je jedan od simbola glavnog grada Hrvatske, doneta je da bi se otklonila opasnost od rušenja pošto je toranj oštećen u zemljotresu 22. marta. Tada je srušen južni toranj katedrale, a naknadno je ustanovljeno da je oštećen i severni.

Zagrebačka katedrala obnavlja se  poslednjih 30 godina, a rekontrukcija je bila pri kraju kada je glavni grad pogodio jak potres. U zemljotresu je poginula 15-godišnja devojčica, a povređeno je 27 osoba, od kojih 17 teže.

Najviše je stradao strogi centar grada i područje Markuševca, gde je bio epicentar potresa.

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram