Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ovde je nekad živelo 37.000 ljudi, sada ih ima možda i upola manje, piše zagrebački Jutarnji list u reportaži iz centra Zagreba, mesec dana posle zemljotresa koji je pogodio glavni grad Hrvatske.

Grad miriše na gradilište, ocenjuje se u tekstu, i navodi da su na ulicama barikade zbog radova nakon potresa, dizalice i građevinske mašine.

Tačan broj ljudi koji su se odselili iz centra Zagreba se ne zna, a u medijima se može naići na spekulacije da je reč o čak 20.000 ljudi, navodi Jutarnji.

Brojka je, prema rečima Petra Paradžika, predsednika Veća Donji grad, ipak preuveličana. Još je rano govoriti o svemu, službe su i dalje na terenu i utvrđuju činjenice.

Ali, ono što se zna jeste da je u zemljotresu u Zagrebu oštećeno 26.000 građevina, od čega 10.000 porodičnih kuća.

Prema podacima Hrvatskog centra za seizmičko inženjerstvo, do proteklog vikenda pregledane su 11.022 zgrade. Od tog broja crvenu nalepnicu koja signalizira da zgrada nije sigurna,odnosno da je neupotrebljiva zbog spoljnih uticaja, dobile su 122, a njih 527 dobilo je crvenu nalepnicu jer su neupotrebljive zbog oštećenja.

Onih sa žutom nalepnicom, kojima je potreban detaljan pregled, ima 1.285, a zgrada sa žutom nalepnicom koje zahtevaju hitne intervencije ima 1.573, navodi Jutranji list.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare