Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Izrael, zemlja koja je apsolutni šampion u vakcinaciji protiv koronavirusa sa više od 4,5 miliona vakcinisanih ljudi, na početku programa vakcinacije beležila je izuzetno visok broj novozaraženih - čak 10.000 u jednom danu - da bi potom brojevi polako počeli da opadaju i život se vraća u normalu, za mnoge u ovom trenutku i dalje nedostižnu.

Pročitajte još:

Izrael je krajem prošle godine pokrenuo masovnu kampanju vakcinacije svoje populacije. Cilj im je bio takozvani „imunitet krda“ ili makar masovni imunitet koji će im omogućiti da se ponovo otvore, izađu iz veoma strogog karantina i nastave normalno da žive.

U prvim danima i nedeljama vakcinacije, kada su Fajzerovom vakcinom cepili ogroman broj ljudi, broj zaraženih i umrlih je vrtoglavo rastao. Bolnice su bile prepune, a u jednom danu sredinom januara registrovano je čak 10.000 novozaraženih na dva miliona vakcinisanih makar prvom dozom.

Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Srbija se trenutno nalazi u sličnoj situaciji – broj vakcinisanih raste, dolaze i stranci koji imaju dozvolu boravka ili dvojno državljanstvo da se vakcinišu, postoji čak i „izbor“ vakcina – od kineske i ruske, preko Fajzera i AstraZeneke, ali broj zaraženih i umrlih raste zastrašujućom brzinom, zbog čega mnogi dovode u pitanje efikasnost vakcine i svrhu vakcinisanja, iako je vakcina – uz poštovanje mera fizičke distance i maski – trenutno jedino oružje koje imamo protiv korone.

Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Broj zaraženih paralelno sa vakcinacijom počeće da opada

Treba imati na umu da je posle nekoliko nedelja, broj zaraženih u Izraelu polako počeo da opada, kako je rastao broj vakcinisanih. Država je agresivnom kampanjom vakcinisala 4,5 miliona ljudi, a pozitivnost testova opala je na ispod dva procenta u poređenju sa januarom kada je iznosila 10 odsto. Zaraženih i dalje ima, ali je broj ozbiljnih slučajeva – što znači i hospitalizacija – mnogo manji.

Sa porastom broja vakcinisanih i smanjenjem broja novozaraženih, Izrael je počeo da se otvara. Još sredinom februara, vakcinisanima je dozvoljen ulaz u kafiće i teretane, otvorene su škole i radnje, vakcinisani su mogli da idu i na sportske i kulturne događaje. Broj novozaraženih uprkos strogim merama zatvaranja i dalje je dnevno u proseku bio oko 4.000. Iz straha da brojke ne počnu ponovo da rade, tokom praznika Purim, bio je opet na snazi noćni policijski čas.

Tokom februara, uvedeni su i bedževi za vakcinisane odnosno nevakcinisane i intenzivirana je kampanja vakcinacije koja nije obavezna ali „ako se ne vakcinišete nećete moći ništa“, što je prokomentarisao jedan ministar.

Sve više vakcinisanih značilo je i sve više otvaranja ekonomije da bi početkom marta broj ozbiljno bolesnih prvi put od decembra pao na ispod 700. Svesni da neće moći da dostignu imunitet krda ako ne vakcinišu i decu, Irael je 600 dece vakinisao Fajzerom, bez nuspojava.

Svet su ubrzo potom preplavile fotografije i snimci normalnog života kakav smo zaboravili tokom proteklih 12 meseci pandemije koja je odnela gotovo tri miliona života. Kafići, plaže, koncerti, život bez maski, druženje sa prijateljima – sve to sada postoji u zemlji  gde je imunizovano 60 odsto populacije.

Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Iz sveta i regiona čitajte:

Nove infekcije smanjene su na tri odsto testiranih, bolnice se prazne, a i oprezni epidemiolozi su optimistični.

Izraelske vlasti su od 7. marta počele postepeno da ukidaju ograničenja, a nakon otvaranja kafića, odobreni su večernji izlasci za mlade, kao i povratak u internate u kojima je 90 odsto učenika vakcinisano. Takođe, vlasti su otvorile aerodrome i odobrile letove s bilo koje destinacije u Izrael, ali uz ograničen broj letova i poštovanje mera u vidu fizičke distance.

Svetski mediji sve češće prenose atmosferu s ulica izraelskih gradova koje vrve ljudima, a slike iz Izraela daju nadu da će se život i u ostatku sveta, pa i u Srbiji, uskoro vratiti u normalu.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare