Foto: Privatna arhiva/Promo

Život u Izraelu nije se vratio u normalu, ali je na dobrom putu. Masovna vakcinacija i uvođenje kovid potvrda za vakcinisane omogućile su slobodno kretanje i funkcionisanje u društvu koje je do skoro bilo potpuno zatvoreno. O benefitima koje su donele korona potvrde i uspešna vakcinacija, za Nova.rs priča Goran Mekić, koji skoro tri decenije živi u Izraelu.

„Važnost izdavanja kovid potvrda lično vidim u tome što omogućava da ekonomija jedne države konačno počne da se vraća u život nakon godine kada je ceo svet pogodila pandemija koronavirusa i u trenutku kada postoji mogućnost vakcinacije, a ne kao vid diskriminacije protiv onih koji ne žele da se vakcinišu. Smatram da potvrde neće ostati na snazi zauvek, već samo do onog trenutka kada se dostigne kolektivni imunitet i dok se ne prekine lanac zaraze. U Izraelu bi konačno, nakon godinu dana, sledeće nedelje uz kovid potvrdu o vakcinaciji ili preležanoj bolesti, privreda trebala da se vrati u normalu skoro u potpunost“ priča Mekić.

Pročitajte još:

Ceo svet piše o izraelskim „kovid bedževima“, a zapravo je reč o aplikaciji.

„Moram prvo da kažem da nije reč ni o kakvim bedževima, pošto vidim da mnogi u Srbiji, pa čak i u medijima razvlače paralelu sa žutim trakama. Svima je omogućeno slobodno kretanje i kupovina u prodavnicama, tržnim centrima, pijacama, ali prema odredbama koje je donelo ministarstvo zdravlja još početkom pandemije i po kojima oni moraju da posluju. Higijena, nošenje maski, broj osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru, udaljenost od osobe do osobe. Jednostavno reč je o aplikaciji na mobilnom telefonu, koja je puštena u rad pre dve nedelje i sa kojom je bilo moguće za ove dve nedelje ući u teretane, muzeje, pozorišta, na koncerte, dok večeras imamo prvu košarkašku utakmicu sa 300 navijača. Sad možemo daidemo bilo gde. Sa tom potvrdom osobe koje su došle u kontakt sa zaraženom osobom neće morati da budu u karantinu“ objašnjava naš sagovornik iz Izraela.

Pre neki dan izraelska vlada odobrila je i treću fazu popuštanja mera koja bi na snagu trebala da stupi 7. marta.

„Sa tim novim merama, korisnici kovid potvrda će moći da sede i u restoranima i kafićima koji nisu radili skoro godinu dana (dok će nevakcinisanima biti omogućeno da sede na otvorenom prostoru restorana). Biće omogućen odlazak u hotele, sale u kojima se organizuju venčanja i proslave u gradovima i naseljima u kojima je mali procenat zaraženih i što je možda najvažnije je da će se đaci između sedmog i desetog razreda konačno vratiti u školske klupe nakon nekoliko meseci onlajn nastave“ kaže Mekić.

Foto:Tanjug/AP Photo/Sebastian Scheiner

U Izraelu će za dve nedelje i nevakcinisanima i deci mlađoj od 16 biti odobreno da ulaze na mesta gde se sada ulazi samo sa kovid potvrdom, na osnovu toga što će na ulazu biti testovi koji će davati brze rezultate da li je neko pozitivan ili negativan.

„Te testove će vlasnici tih mesta (restorani, teretane, pozorišta, sportske arene) morati sami da finansiraju (kupe) pošto postoji nekoliko vrsta. Život svakako počinje da liči na ‘normalno’, na ono što pamtimo iz perioda pre pandmeije. Ipak do željene normalnosti još ćemo sačekati. I pored skoro 4,9 miliona vakcinisanih građana sa jednom dozom od kojih su 3,6 miliona (40%) vakcinisani sa dve doze, mogu da kažem da će proći još dosta vremena kako bi se život vratio potpuno u normalu koju smo imali pre pandemije. U svakom slučaju vide se pomaci i mogu reći da je Izrael na dobrom putu da bude prva zemlja u kojoj će se to desiti. Posle dužeg vremena, uprkos lokdaunu i masovnoj vakcinaciji, kriva se konačno prelomila i broj teško obolelih je počeo da opada postepeno“ navodi Mekić.

Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Kovid potvrde trebalo bi da budu nešto što u čitavom svetu prati masovnu vakinaciju, smatra on.

„Zaista mi je teško da kažem kako bi druge zemlje trebale da se nose sa ovom pandemijom i da li bi trebalo da slede primer Izraela, jer koliko vidim postoje različita iskustva od zemlje do zemlje pa se i sam zdravstveni sistem razlikuje. U svakom slučaju to je nešto što treba da prati masovnu vakcinaciju, kao sto je slučaj u Izraelu. Treba omogućiti da se određena masa ljudi vakcinise, ili bar oni stariji sugrađani i osobe visokog rizika koji su u najvećoj opasnosti da bi ovakve potvrde i mere uopšte bile svrsishodne. Treba naći načina kako omogućiti i delu društva koji ne želi ili ne može da se vakciniše iz bilo kog razloga da vodi ‘normalan život’ u nenormalnoj situaciji kao što Izrael to pokušava“.

Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Prema najavama vlade Izraela, ova zemlja bi uskoro trebalo da omogući povećanje broja ulazaka u zemlju i iz nje, ali samo za izraelske državljane.

„I dalje se razmatra odgovarajuća platforma koja će biti najbolja što se tiče turističkih ulazaka u Izrael i ako mislim da je to još daleko. Sa nekim zemljama su već potpisani bilateralni sporazumi o otvaranju letova za vakcinisane osobe, kao i za one koji su preležali Koronu. Postoje naznake da je u grupi među tim drzavama i Srbija i da će sa Srbijom biti potpisan jedan takav ugovor. Za nevakcinisane se razmatra ulazak uz negativan PCR test kao što je to i u Srbiji“ naglašava sagovornik Nova.rs.

Što se tiče osoba koje imaju hronične bolesti ili teške alergije, pa ne smeju da prime vakcinu, ministarstvo zdravlja Izraela i dalje traži formulu po kojoj bi se uzeo u obzir i taj deo stanovništva i kako da im se omogući normalan život.

Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

„Za sada se od njih traže češći testovi na koronu. Moram napomenuti da svaka odluka vlade u Izraelu treba da bude odobrena od vladinog pravnog savetnika i vrhovnog suda, koji može da poništi svaku odluku ukoliko im se učini da postoji i delić diskriminacije dela društva“.

Na pitanje: Da li se Izrael oslobodio korone?

Odgovara: Nije.

„Uglavnom zbog prisutnih mutacija virusa, ali verujem da smo na dobrom putu“ zaključuje Mekić.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare