Sve informacije o izbornom danu u Nikšiću pratite na portalu Nova.rs. Građani danas biraju između četiri koalicije i dve partije. Svoje biračko pravo mogu da ostvare do 20 sati.

Pogledajte OVDE kako je jutros izgledao Nikšić.

20:05 – Pristalice koalicije „Za budućnost Nikšića“ u kolonama se voze ulicama Nikšića.

Ispred kancelarija koalicije prisutan je veliki broj aktivista. Vijore se srpske zastave, građani skandiraju:“Milo lopove“

20:00 – Birališta u Nikšiću zatvorena su u 20 časova.

19:30 – Policija je zbog predostrožnosti blokirala početak Ulice Narodnih heroja, u kojoj se nalazi centralni štab Demokratske partije socijalista.

19:20 – Rade Perišić, predsednik Opštinske izborne komisije, kazao je Vijestima da je izlaznost do 19 časova 80,5 odsto, dok je u avgustu prošle godine izlaznost bila 80,24 odsto.

Prema njegovim rečima nije bilo incidenata, a prve preliminarne rezultate očekuju oko 24 časa.

19:10 – CeMI je objavio da je do 19 sati glasalo 81.2 odsto birača.

18:45 – Na biračkom mestu 33 – Rubeža – kako javlja CeMI birač je slikao glasački listić telefonom.

„Takav glasački listić birački odbor je proglasio nevažećim“, naveo je CeMI.

18:40 – Simpatizeri i aktivisti koalicije „Za budućnost Nikšića“, zajedno sa nosiocem liste Markom Kovačevićem, okupili su se danas ispred štaba tog političkog saveza.

Kako se može videti na snimku objavljenom na Fejsbuku, tokom okupljanja su kršene protivepidemijske mere – nisu nošene maske, nije poštovana fizička distanca…

18:30Policija apeluje: Ostanite kod kuće posle zatvaranja birališta

“Molimo građane da nakon zatvaranja biračkih mesta ostanu u svojim kućama i da odgovornim ponašanjem doprinesu suzbijanju širenja koronavirusa u interesu svih građana Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

18:00 – Nikšićki odbor Socijaldemokrata saopštio je da su pripadnici koalicije Za budućnost Nikšića, predvođeni nosiocem liste Markom Kovačevićem, upali na biračko mesto broj 118​​​​​​​ u Dragovoj Luci, a da su njihove pristalice van biračkog mesta, kako tvrde, fizički napale člana biračkog odbora U.T. (18) i da su mu sa lica skinuli masku.

Navode i da je presretnuta I.S, članica biračkog odbora sa istog biračkog mesta, te da joj je oteta kutija za glasanje putem pisma.

17:40 – Kršenje zakona: Članovi biračkog odbara koristili mobilne telefone

Članovi biračkog odbora koriste mobilne telefone na biračkom mestu, što je suprotno članu 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika.

17:10 – CeMI javlja da je do 17 sati glasalo 77.8 odsto birača.

Predsednik OIK-a Rade Perišić rekao je da je izlaznost do 17 časova 78 odsto.

16:35 – CeMI javlja da je na biralištu broj 54 – OŠ Šipačno – došlo do sukoba između grupe građana i članova biračkog odbora.

O incidentu je obaveštena policija.

16:20 “Građani da ne nasedaju na provokacije odlazeće vlasti”

Potpredsednik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović poručio je putem svog Tviter naloga da građani „ne nasedaju na provokacije odlazeće vlasti“.

16:00 – Napeto u Nikšiću, policija na ulazu u grad

U iščekivanju prvih rezultata lokalnih izbora u Nikšiću, u ovom gradu je uzavrela i napeta atmosfera. Reporteri portala Nova.rs sa lica mesta izveštavaju da se građani spremaju za moguće incidente, jer je stranka predsednika države Mila Đukanovića nezadovoljna situacijom na izborima, i iz DPS-a već prete da će „uzeti stvar u svoje ruke„.

„Nervoza se oseća na ulicama i mogući su incidenti po saopštavanju rezultata izbora. Na ulazu u Nikšić primetili smo pojačane policijske snage kako ulaze u taj grad“ kaže Vojislav Milovančević, novinar portala Nova.rs.

15:35Umalo tuča oko kutije za glasanje

Posmatrači CEMI prijavili su da je na biralištu broj 118 došlo do remećenja reda.

15:20U Nikšiću pre “dobar dan” pitaju “za koga glasaš”

Izborna trka u Nikšiću postala je poprište nove borbe za Crnu Goru. Nakon poraza Demokratske partije socijalista pre nekoliko meseci i prve promene vlasti nakon 30 godina, novo takmičenje za naklonost birača je pretvorilo nikšićke izbore u bitku sa radnim nazivom „Biti ili ne biti“.

15:00 – Do 15 časova izlaznost je prema tvrdnjama OIK Nikšić 70 odsto.

Prema rečima predsednika OIK-a, Rada Perišića, samo se na biračkom mestu 118 desio incident, dok je na ostalim biračkim mestima sve u redu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

14:45Prvo glasaj, pa se porađaj: Ženi pukao vodenjak na glasanju

Danas se na biračkom mestu Humci 3, u Nikšiću, desila neuobičajena situacija – trudnica koja je čekala svoj red da iskoristi biračko pravo, počela je da se porađa.

14:35Napali članicu biračkog odbora, sprečila “lažno” glasanje

“Ova lica su htela nasilno da glasaju putem pisma. Nakon što im je članica biračkog odbora rekla da nemaju pravo da glasaju u Nikšiću, napali su je. Intervenisala je policija. Biračko mesto je otvoreno, a pozvani su predstavnici OIK-a”, naveli su iz CEMI-ja.

14:25 – Iz nevladine organizacije (NVO) Centar za monitoring (CEMI) koja posmatra izbore su saopštili da je na biračkom mestu 34 došlo do svađe zbog čega je morala da interveniše policija.

14:10DPS: Otimaju nam birački materijal i tuku ljude

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista Nikšić je saopštio da je u nikšićkom naselju Dragova Luka došlo do nasilnog upada na biračko mesto br 118 od strane Marka Kovačevića, da je otet birački materijal, jedna osoba pretučena, a birački odbor sprečen da izađe na teren.

 

14:00 – Nositeljka liste Evropski tim za Nikšić Sanja Damjanović glasala je na biračkom mestu u OŠ „Olga Golović“.

Nakon što je glasala, predstavnici opozicije optužili su predsednika biračkog mesta Marka Perišića da je Damjanović pozdravio sa dva prsta.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

13:50 – Lider i osnivač Narodnog pokreta Crne Gore Miodrag Daka Davidović, glasao je na biračkom mestu broj 10, u zgradi Sportskog centra.

On se pojavio ponovo nakon što jutros nije iskoristio biračko pravo, jer uređaj za elektronsku identifikaciju nije ranije danas mogao da očita njegovu ličnu kartu zbog oštećenja na njoj, pa je za pasoš morao, kako je jutros kazao, da ide njegov šofer.

Foto: Narodni pokret Crne Gore/Promo

13:35 – Nikšićka policija proveravala je da se u jednom lokalu u užem centru grada kupuju glasovi, ali kažu da nisu našli dokaze za to, pišu Vijesti.

„Nakon prijave policajci su se uputili na lice mesta, ušli u lokal u kvartu kod Opšte bolnice, izuzeli dokumentaciju i konstatovali da je taj lokal registrovan kao izborni štab Demokratske partije socijalista (DPS). O događaju je obavešten dežurni tužilac, koji se izjasnio da nema elemenata krivičnog dela“, rečeno je nezvanično iz Uprave policije.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pročitajte još:

13:15 – Prema rečima predsednika Opštinske izborne komisije (OIK), Rada Perišića, do 13 časova je glasalo 58 odsto građana, javljaju Vijesti.

Iz nevladine organizacije (NVO) Centar za monitoring (CEMI) koja posmatra izbore saopštili su da je do 13 časova glasalo 61,2 odsto.

Na parlamentarnim izborima 30. avgusta, izlaznost u Nikšiću do 13 časova bila je 57,79 odsto.

13:00Radović za Nova.rs: Primećena kupovina ličnih karata

12:30 – Na biračkom mjestu šest posmatrači DF-a ispred biračkog mjesta javno pozivaju glasače da glasaju za broj 4.

12:10 – Predsednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević iz Koalicije Za budućnost Crne Gore je na svom Tviter nalogu objavio fotografiju glasačkog listića sa zaokruženom koalicijom pod brojem 4.

11:55 – Iz nevladine organizacije (NVO) Centar za monitoring (CEMI) koja posmatra izbore saopštili su lažne informacije da je CEMI radio izlazne ankete.

11:30 – Iz nevladine organizacije (NVO) Centar za monitoring (CEMI) koja posmatra izbore saopštili su da na biračkom mjestu 25 – Vrtić Straševina članovi biračkog odbora (BO) koriste telefone na biračkom mjestu, suprotno članu 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika.

 

11:20 – Nosilac liste „Mir je naša nacija“ Momo Koprivica glasao je na biračkom mestu br.11 u Domu MZ Stara Varoš.

Momo Koprivica Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pogledajte video:

11:15 – Iz nevladine organizacije (NVO) Centar za monitoring (CEMI) koja posmatra izbore saopštili su da je do 11 sati glasalo 38 odsto birača.

 

11: 10 – Iz nevladine organizacije (NVO) Centar za monitoring (CEMI) koja posmatra izbore saopštili su da je na biračkom mjestu 131 PTT Kočani, birač javno izgovorio za koju političku opciju je glasao, suprotno članu 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika, a njegov glasački listić nije proglašen nevažećim.

11:00 – Građanski pokret URA je saopštio da na biračkom mjestu 109, više osoba ulazi u kabinu.

„Posmatrači „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“ žalili su se na nepravilnosti dok je predsjednik biračkog odbora odbio da primjedba uđe u zapisnik sa obrazloženjem „ja radim šta ja hoću““, saopšteno je iz GP URA.

10:55 – Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Nikšić saopštio je da se od otvaranja biračkih mjesta u Nikšiću pojavio veliki broj glasača koji su državljani Bosne i Hercegovine.

Iz DPs su kazali da su to uglavnom stanovnici Trebinja, sa privremenim ličnim kartama Crne Gore.

„Budući da se radi o grubom kršenju zakona, pravovremenim reagovanjem ova lica su spriječena da glasaju, što će se i nastaviti sve do zatvaranja biračkih mjesta. Nećemo dozvoliti da o sudbini Nikšićana odlučuju državljani drugih država“, kazali su iz DPS Nikšić.

10: 40 – Sve izborne nepravilnosti možete pratiti i u posebnom tekstu

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

10:30 – Iz nevladine organizacije (NVO) Centar za monitoring (CEMI) koja posmatra izbore saopštili su da na biračkom mjestu 54 OŠ Šipačno birač prilikom presavijanja glasačkog listića nije ispoštovao zakonsku odredbu člana 82 stav 3, kojim se propisuje da se glasački listić presavija na način da se ne može vidjeti za koga je birač glasao.

Pročitajte i:

10:20 – Predsednik Opštinske izborne komisije (OIK) Nikšić Rade Perišić je kazao da je izlaznost do devet sati 13,5 odsto.

Iz nevladine organizacije Centar za monitoring (CEMI) koja posmatra izbore saopštili su ranije da je do devet sati glasalo 15,6 odsto birača.

Nije bilo podataka o izlaznosti u Nikšiću do devet časova na parlamentarnim izborima koji su održani 30. avgusta 2020. godine.

Ukupna izlaznost na tim izborima do devet sati je bila 14,7 odsto.

10:15 – Iz Građanskog pokreta URA je saopšteno da se na glasačkom mjestu 48 (Dom na Viru) glasački listići prije upotrebe označavaju hemijskom olovkom.

Iz te partije su kazali i da se na glasačkom mjestu 12 (OŠ „Mileva Lajović Lalatović) i broj 13 (Stara mašinska škola) vrijeđaju i verbalno napadaju posmatrači liste „Crno na bijelo“ kojoj pripada i URA.

„Konstantno se koriste mobilni telefoni“, kazali su iz URA.

10:05Lider Narodnog pokreta Miodrag Daka Davidović, nije mogao jutros da ostvari svoje biračko pravo na glasačkom mestu “Sportski centar Nikšić”.

Naime, Davidoviću je bila neispravna lična karta i nije mogla da se očita. On je obavestio novinare da će kasnije u toku dana glasati, pošto prethodno ode u Podgoricu po pasoš.

Foto: Narodni pokret Crne Gore/Promo

10:00 – Nosilac liste „SDP-srcem za Nikšić“ Željko Nikolić glasao je na biračkom mjestu broj 28, u područnom odjeljenju Osnovne škole (OŠ) Mileva Lajović Lalatović, u mjestu Laz.

09:50 – Iz nevladine organizacije (NVO) Centar za monitoring (CEMI) koja posmatra izbore saopštili su na Tviteru da na biračkom mjestu 44 članovi biračkog odbora (BO) koriste mobilne telefone, suprotno odredbama člana 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram