Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Oko 58.800 građana Nikšića bira danas lokalnu vlast posle predizborne kampanje u jeku tenzija, gotovo svakodnevnih incidenata, i optužbi na račun zvanične Srbije da se direktno meša u izborni proces. Sva biračka mesta su otvorena, a na dva se kasnilo. Do 9 sati je glasalo 15,6 odsto birača.

Na izborima učestvuje šest izbornih lista, od kojih su četiri koalicije i dve partije.

Kako javlja naš reporter s lica mesta, primećeni su redovi ispred biračkih mesta, ali to nije ništa čudno, jer je u Nikšiću tradicionalno velika izlaznost. Ovaj grad je važan, jer je to rodno mesto Mila Đukanovića i Zdravka Krivokapića. Trenutno nije primećeno kršenje epidemioloških mera.

Iz nevladine organizacije Centar za monitoring (CEMI) koja posmatra izbore saopštili su na Tviteru da je na biračkom mestu 120, birač naglas izgovorio broj partije za koju je glasao, čime je kako kažu prekršio član 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Predsednik Opštinske izborne komisije (OIK) Nikšić Rade Perišić je kazao „Vijestima“ da su sva biračka mesta otvorena, a da se kasnilo sa glasanjem na dva mesta, u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), oko 50 minuta.

„Kasnilo se zbog kamera koje nisu bile isključene. Na jednom biračkom mestu se odmah počelo sa glasanjem, čim su kamere isključene, dok su na drugom mestu, ulaz pored prvog, tražili da se kamere nakon isključenja prekriju, što je i urađeno, tako da je glasanje odmah nakon toga počelo“, kazao je Perišić „Vijestima“.

Pod brojem jedan je koalicija “Evropski tim za Nikšić“, koju čine DPS, SD, Liberalna partija i Patriotsko-komitski savez, a predvodi je Sanja Damjanović.

Pročitajte još:

“Narodni pokret – Za vaskrsenje Nikšića“ Miodraga Dake Davidovića je pod brojem dva, a “SDP – Srcem za Nikšić“, čiji je nosilac Željko Nikolić, pod brojem tri.

Koalicija “Za budućnost Nikšića – Nikšić odlučuje“, čiji je nosilac Marko Kovačević, je pod brojem četiri. Tu koaliciju čine DF, SNP, Pokret “Za život Nikšića“, Radnička partija, Ujedinjena Crna Gora, Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore (JKPCG), Srpska radikalna stranka, Pokret penzionera i invalida rada i Socijalisti Crne Gore.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Koalicija Građanskog pokreta URA i nestranačkih ličnosti “Crno na bijelo – Može Nikšić“, koju predvodi prof. dr Tatjana Đurišić Bečanović, je peta na zbirnom biračkom listiću.

Pod brojem šest je lista koalicije “Mir je naša nacija – Zaokruži slobodu“, čiji je nosilac Momo Koprivica, a koju čine Demokrate, Demos, Pokret “Ne damo Nikšić“, Partija penzionera, invalida i restitucije i “Plenum 083“.

Iz Opštinske izborne komisije su saopštili da očekuju da će preliminarne rezultate imati oko 24 časa.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Svim građanima koji su upisani u birački spisak, a nalaze se na teritoriji drugih crnogorskih opština, omogućen je dolazak na biračko mesto, uprkos zabrani kretanja iz opštine u opštinu. Građani su dužni da prilikom kontrole pripadnicima Uprave policije, pored identifikacionih dokumenata (lična karta ili pasoš), pokažu i poziv za glasanje.

“U slučaju da ga nemaju, kao dokaz mogu ponuditi uvid u birački spisak sa sajta biraci.me. Provera se može obaviti i pozivom na broj call centra 19820”, saopštili su iz MUP-a.

Prethodne lokalne izbore koji su održani 2017. godine opozicija je bojkotovala, a učestvovale su samo dve partije – DPS i SD, koji su u protekle četiri godine vršili vlast u Nikšiću. Tada je od upisanih 58.486 birača, glasalo 26.322, odnosno 45 odsto.

Foto:Newsmax Adria

Izbori daleko prevazilaze lokalni značaj jer su prvi od 30. avgusta, kada je na parlamentranim izborima Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića posle 30 godina izgubila vlast.

Pročitajte još:

Nikšić je drugi po veličini grad u Crnoj Gori, rodni je grad predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, suštinski je središte i Srpske pravoslavne crkve (SPC) koja je na parlamentarnim izborima imala veliku ulogu u smeni vlasti Đukanovićevog DPS-a, organizujući višemesečne protestne litije zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

Krivokapić je na parlamentarnim izborima 30. avgusta predvodio listu okupljenu oko Demokratskog fronta (DF). U međuvremenu je došlo do razmimoilaženja i Krivokapić uglavnom ima podršku Demokrata i URA Dritana Abazovića, a DF mu je najveći kritičar, iako u Skupštini Crne Gore podržava njegovu vladu.

I Krivokapić smatra da jedna strana na izborima u Nikšiću – aludirajući na DF, „ima gazdu van Crne Gore“.

Zdravko Krivokapić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na mešanje „stranog faktora“ su ukazali i predstavnici međunarodne zajednice.

Nikšić je grad u kojem, po poslednjem popisu iz 2011. godine, živi 46.000 Crnogoraca i 18.000 Srba. Zbog toga pojedini analitičari Nikšić opisuju kao „lakmus“ crnogorske politike.

Na letošnjim parlamentarnim izborima sada nova vladajuća većina u Crnoj Gori – Demokratski front, Demokrate i URA, u Nikšiću je dobila 6.500 glasova više od DPS-a i njenog tradicionalnog koalicionog partnera Socijaldemokrata. Socijaldemokratska partija je imala 1.424 glasa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)