Foto: Ivo Havranek/LOCALNEWSX/TMX / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Jedna fotografija možda najbolje opisuje užas koji su prolazili studenti i radnici fakulteta u Pragu u četvrtak, tokom masovne pucnjave u kojoj je ubijeno 14 osoba.

Deo studenata i profesora skrivao se na krovu zgrade. Na fotografiji objavljenoj na X-u je grupa od deset osoba koji pogrbljeni čuče na samoj ivici zgrade, drže se za zid nekoliko spratova iznad zemlje i pokušavaju da vide šta se događa kroz prozor iznad.

Češki Blesk donosi priču o ljudima koji „nisu imali gde da pobegnu, pa su se našli u klopki“.

Četvrti sprat postao je slepa ulica. Tamo je ubica David Kozak (24) napravio najveći užas. Blesk piše da prva tri sprata zgrade imaju hodnik kvadratnog oblika, ali da je četvrti sprat gotovo neprohodan. Osim dva lifta, no oni su naravno bili onesposobljeni iz strateških razloga. Jedini put vodio je stepenicama, ali njih je koristio ubica.

Studentima i profesorima verovatno su ostale samo dve mogućnosti da spase svoje živote. Zabarikadirati se u učionicama il na WC-u ili pobeći kroz prozor na galeriju na visinu od 20 metara. Nažalost, nisu svi uspeli. Jedna od njih je i direktorka Instituta za muzikologiju, čije se ime prvo našlo na popisu žrtava. Muzikologija se predaje u učionicama na početku hodnika na četvrtom spratu.

Foto:Ivo Havranek/LOCALNEWSX/TMX / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

„Imali smo sat vremena. Jedan student me prekinuo rekavši mi da mu je prijateljica napisala da je zaključana na 4. spratu“, rekla je za Radiožurnal profesorka Daniela Tinkova, koja je imala čas istorije na drugom spratu.

„Istrčali smo iz učionice, hteli smo na sprat, ali nas je zaustavila gomila studenata koji su plakali i vikali da se gore puca. Zato smo se zatvorili u jednu sobu i zabarikadirali. Nakon nekih sat i po policija nas je izvela“.

Češka dan žalosti Foto:

Dva sprata iznad, napadač je sprovodio svoj zločinački plan. Provalio je i u učionicu 423 koja se nalazi na kraju hodnika. Do nje su samo toaleti, dalje se ne može.

U njoj je profesorka A.M. držala predavanje iz Uvoda u lingvistiku znakovnih jezika.

Za razliku od drugih ona je imala „sreće“. Napadač ju je pogodio više puta, ali je preživela. Brojne njene kolege i studenti nisu bili te sreće, objavio je njen zet na društvenim mrežama.

Češka dan žalosti Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Za Radiožurnal izjavu je dao upravo jedan od studenata koji se našao na fotografiji.

„Začuli smo neobične pucnjeve. Mislili smo da se neko zeza po hodniku, ali onda je neko počeo da puca kroz vrata. Sakrili smo se iza klupa“, opisala je jedna studentkinja koja je povredila ruku, ali je preživela.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema njenim rečima, napadač je kratko otišao, ali se onda vratio, ponovo počeo da puca i razbija vrata. Tako su studenti pobegli kroz prozor.

„Bili smo na četvrtom spratu i imali smo sreće što je iza naše učionice bio krov. Popeli smo se iza njega i otpuzali na usku galeriju. Ispod nas je bio balkon. Tu smo čekali dosta dugo, ali onda smo ga čuli da nam se približio, pa smo skočili na balkon. Razbili smo prozor i pobegli kroz unutrašnjost. Prijatelji su zadobili prelome i ogrebotine. Ali neko je s te izbočine pao na zemlju“, ispričala je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar