Foto:Tulip Siddiq/EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nazinin Zagari-Retklif, britansko-iranska državljanka koja je skoro šest godina bila zatočena u Iranu, vratila se u Veliku Britaniju nakon što je juče puštena na slobodu. Njeno oslobađanje, kao i oslobađanje Anušeha Ašurija, povezano je sa dugom Velike Britanije prema Iranu, u vrednosti od više stotina miliona evra, zbog neuspelog dogovora o oružju koji datira pre 40 godina.

Zagari-Retklif uhapšena je u Iranu u aprilu 2016. godine, nakon čega je provela skoro šest godina u pritvoru zbog navodne zavere protiv iranske vlade. Sve vreme je protestovala i tvrdila da je nevina.

Prema njenim rečima, rečeno joj je da je njeno zatvaranje povezano sa činjenicom da Velika Britanija nije platila svoj drug prema Iranu, što je potvrdio i bivši ministar spoljnih poslova Džeremi Hant 2021. godine.

„Mislim da Iranci pokušavaju da iskoriste ovo kao polugu da se izmiri istorijski dug za tenkove i to je ono što oni žele. Odbacujemo bilo kakvu vezu, jer ne želimo da ohrabrujemo talačku diplomatiju, želimo da pratimo legalne procedure“, rekao je on.

Međutim, britanska vlada nije priznala da je zatvaranje Zagari-Retklif, kao i zatvaranje drugih državljana koji imaju i britansko i iransko državljanstvo, poput penzionisanog inženjera Anušeha Ašurija, bilo povezano sa novcem koji Britanija duguje Iranu. Čak je i Boris Džonson 2021. godine rekao da su to dva potpuno odvojena pitanja.

Nakon šest godina, Zagari-Retklif je puštena na slobodu nakon višemesečnih razgovora između britanske ministarke spoljnih poslova Liz Tras i njenog iranskog kolege.

Tras je priznala dug i rekla da je Britanija izmirila dugovanje „paralelno“ sa oslobađanjem zatvorenika. Ona je rekla da su veoma složeni pregovori doveli do toga da je britanska vlada pronašla način da izvrši uplatu od 469 miliona evra. Dodala je da će uslovi ostati poverljivi, ali je istakla da Iran može sredstva da koristi samo u humanitarne svrhe.

Kako je nastao dug Britanije?

Sedamdesetih godina prošlog veka, prozapadni šah Irana Mohamed Reza Pahlavi, naručio je 1.500 tenkova i 250 oklopnih vozila sa spasavanje iz Velike Britanije u dogovoru vrednom 775 miliona evra.

Novac je uplaćen Međunarodnoj vojnoj službi (IMS), privatnoj kompaniji, tada podružnici Ministarstva odbrane. Samo 185 tenkova je isporučeno iranskim vlastima pre nego što je šah Mohamed Reza Pahlavi svrgnut u Islamskoj revoluciji 1979. godine, piše BBC.

PROČITAJTE JOŠ:

Iranska vlada od tada pokušava da povrati uplaćeni novac za neisporučene tenkove.

Iran je 1990. godine tužio IMS Međunarodnoj privrednoj komori (ICC), globalnoj poslovnoj organizaciji koja odlučuje o trgovinskim sporovima između zemalja.

Godine 2001. doneta je odluka u korist Irana. IMS je uložio žalbu, iako je 2002. godine pristao da plati 391 miliona evra u slučaju da žalba ne uspe. Žalbeno saslušanje je završeno 2009. godine i odluka je potvrđena u korist Irana. Međutim, Evropska unija je uvela sankcije Iranu u junu 2008. godine, a plaćanje IMS-a nije stiglo do Iranaca.

BONUS VIDEO: Potresni snimci raketriranja Irpina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar