Ajfon 16 Foto: Pavlo Gonchar/SOPA Images/Shutte / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Epl" danas predstavlja dugo očekivani novi iPhone 16 (ajfon) na događaju "Gloutajm" u Kupertinu u Kaliforniji.

Evo šta se do sada zna i očekuje o novim modelima ajfona koji bi trebalo da se u Americi nađu u prodaji već ove nedelje.

Modeli

Prema izveštajima reportera Marka Gurmana iz Blumberga, serija iPhone 16 će ​​verovatno imati istu liniju modela kao i iPhone 15 serija, uključujući iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max.
Uvek postoji potencijal da će „Epl“ uzdrmati stvari. To je učinjeno u prošlosti zamenom iPhone Mini modela sa iPhone Plus modelima, a glasine o modelu iPhone „Ultra“ povremeno su se pojavile tokom poslednjih nekoliko godina. Ipak, nema čvrstih naznaka da će Epl napraviti bilo kakve velike promene u vezi sa linijom modela za iPhone 16.

Gurman je izvestio da bi „Epl“ mogao da objavi novi model iPhone SE početkom 2025. godine, a ne očekuje se da će se poklopiti sa linijom iPhone 16 u septembru.

Veličine ekrana i tehnologija ekrana

Očekuje se da će modeli iPhone 16 Pro imati veće ekrane od prethodnih generacija, kaže Ros Jang, izvršni direktor istraživačke i konsultantske firme „Display Supply Chain Consultants“, koji ima dobre rezultate u predviđanjima za neobjavljeni iPhone.

iPhone 16 Pro će navodno imati veći ekran od 6,3 inča u poređenju sa ekranom od 6,1 inča na iPhone 15 Pro. Predviđa se da će iPhone 16 Pro Max imati veći ekran od 6,9 inča od ekrana od 6,7 inča na iPhone 15 Pro Max.

Očekuje se da će iPhone 16 i iPhone 16 Plus zadržati trenutnu veličinu ekrana na 6,1 i 6,7 inča, respektivno. Osnovni (ne-Pro) iPhone 16 modeli verovatno neće dobiti ProMotion ekrane sa visokom brzinom osvežavanja poput Pro modela — karakteristika koju je Epl izostavio na svojim osnovnim modelima iPhone-a. Prema Jangu, ProMotion bi mogao da postane baza iPhone modela 2025. godine.

Ne bi bilo iznenađujuće da Apple zadrži zastarele ekrane od 60Hz na osnovnim modelima iPhone 16 umesto da ih nadogradi na svoj ProMotion ekran od 120Hz. Na kraju krajeva, kompanija je zadržala svoj ProMotion ekran ekskluzivno za iPhone Pro modele od iPhone 13 Pro, objavljenog 2021.

Dizajn

Apple je upravo ažurirao dizajn iPhone-a sa mekšim ivicama na seriji iPhone-a 15 i titanijumskim okvirom na iPhone-u 15 Pro, tako da ne očekujemo nikakve značajne promene na iPhone-u 16, osim standardnog osvežavanja boja, navodi Blumberg.

iPhone 16 i iPhone 16 Plus mogu usvojiti ovalni modul kamere u obliku pilule koji bi mogao izgledati slično modulu kamere iPhone X i iPhone XS, a ne kvadratni modul na trenutnim i prethodnim generacijama iPhone-a.

U međuvremenu, nema naznaka da je Epl promenio dizajn modula kamere na seriji iPhone 16 Pro.

U svakom slučaju, ako se promene dizajna iPhone-a iz godine u godinu nastave, jedna stvar je gotovo sigurna: vaša futrola za iPhone, čak i za trenutni iPhone 15, verovatno neće odgovarati seriji iPhone-a 16.

Ajfon Foto:EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Nova dugmad

Prema Blumbergu, iPhone 16 i iPhone 16 Plus će imati dugme „Action“ kako bi zamenili prekidač za isključivanje zvuka obaveštenja. Dugme „Action“, koje je debitovalo na modelima iPhone 15 Pro, nudi brz pristup prilagodljivim funkcijama, kao što su aktiviranje kamere, uključivanje lampe, uključivanje/isključivanje režima fokusa i uključivanje ili isključivanje režima tihog režima. Osnovnim modelima iPhone 15 nedostajalo je ovo dugme.

Gurman je takođe izvestio da će modeli iPhone 16 Pro imati novo dugme „Capture“ ili „Snimi“ dizajnirano za snimanje videa. Drugi izveštaji tvrde da bi dugme za snimanje moglo da bude na sva četiri modela iPhone 16.

Prijavljeno dugme „Snimi“ će se nalaziti na donjoj desnoj ivici telefona; Pretpostavlja se da će biti osetljivo na dodir da registruje različite nivoe pritiska i prevlačenja za dodatne funkcije, kao što je prvi izvestio „The Information“. Na primer, prevlačenje levo i desno po dugmetu „Snimi“, može ponuditi funkciju zumiranja. Primena laganog pritiska mogla bi da ponudi dodatnu kontrolu fokusa, a jači pritisak bi mogao da pokrene video snimanje.

Kamere

„Epl“ bi mogao da unese uniformnost u kamere iz linije iPhone 16 Pro, jer može da uključi tetraprizma zum objektiv na iPhone 16 Pro, a ne samo iPhone 16 Pro Max.
Prethodno je samo iPhone 15 Pro Max imao sočivo sa zumom od 5k tetraprizma za prošireni opseg zuma, dok iPhone 15 Pro ima standardni objektiv sa zumom od 3k.

Gurman tvrdi da će modeli iPhone 16 Pro imati nadograđene ultraširoke kamere od 48 MP u poređenju sa trenutnom ultraširokom kamerom od 12 MP na modelima iPhone 15 Pro.
Kao što je Epl radio sa svakom novom iPhone generacijom, same kamere su možda malo izmenjene, ali je verovatno da će zadržati istu rezoluciju kao i iPhone 15 serija.

Softver

iPhone 16 će ​​najaviti najnoviju verziju Eplovog mobilnog operativnog sistema, iOS 18, koju je kompanija objavila 10. juna.

Dok će nekoliko starijih modela iPhone-a takođe podržavati iOS 18, samo će iPhone 15 Pro i noviji modeli podržavati Eplov AI, ili „Apple Intelligence“, kako ga kompanija naziva. Ova vlasnička AI, zajedno sa integracijom OpenAI-ovog ChatGPT-a, poboljšaće nekoliko aspekata kompatibilnih iPhone uređaja, uključujući Siri, sve što uključuje pisanje i tekst, uređivanje fotografija i još mnogo toga.

Lansiranje Apple Intelligence-a će navodno biti odloženo do oktobra, dakle može proći nekoliko nedelja nakon objavljivanja nove serije iPhone 16 i iOS 18, navodi Bloomberg.
Novi operativni sistem iOS 18 će takođe uključiti podršku za RCS razmenu poruka, što bi trebalo da otvori više funkcija između iOS i Android korisnika u tekstovima, kao što je deljenje fotografija i video zapisa veće rezolucije, kao i potvrde o čitanju. Tekstualne poruke od Android korisnika će se i dalje pojavljivati kao zeleni oblačić.

iPhone 16 će ​​takođe imati mogućnost slanja poruka putem satelitske veze sa iOS 18 ako se nalazite na mestu bez signala, čak i ako nije hitan slučaj. Ova funkcija će se takođe proširiti na iPhone 15 i iPhone 14, koji imaju potrebne delove za komunikaciju sa relevantnim satelitima.

Pročitajte još:

Performance

Serija iPhone 16 raditi na novom procesoru, A18 čipsetu, sa 8 GB memorije i komponentama posebno podešenim za „Eplove“ AI karakteristike. Očekuje se da će sva četiri modela iPhone 16 pokretati Apple Intelligence.

Očekuje se da će Apple opremiti iPhone 16 Pro modele sa snažnijim procesorom, koji se verovatno zove A18 Pro. „Epl“ je predstavio svoj prvi „Pro“ procesor sa A17 Pro na modelima iPhone 15 Pro, tako da ima smisla da kompanija doda novi „Pro“ procesor u iPhone 16 Pro modele kako bi razlikovala modele i dodatno prilagodila AI.

Boja

Što se tiče boja ovih modela, pretpostavlja se da će opcije biti crna, bela, titanijum i titanijum zlatna.

Cena

Eplove cene iPhone-a su uglavnom ostale iste u celoj liniji od iPhone 12 serije 2020. godine, a od tada je samo iPhone 15 Pro Max dobio povećanje cene od 100 dolara u odnosu na prethodnu godinu.

Iz perspektive godišnjeg trenda, pošto je Epl već napravio promenu cene u seriji iPhone 15, očekivali bismo da će linija iPhone 16 zadržati iste početne cene od 799 dolara (osnovna), 899 dolara (Plus), 999 dolara (Pro) i 1.199 dolara (Pro Max). Ipak, ne bi bilo iznenađujuće videti povećanje cene za modele iPhone 16 Pro, jer povećanja cena obično prate značajnije promene dizajna ili dodatke karakteristikama, kao što su predviđeni veći ekrani i nadograđeni dizajn.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare