Lev Kreitman Foto: X

Dugokosi mladić Lev Kreitman opušteno je jeo šniclu u jednom restoranu u Jafi kad je začuo pucnjavu koja nije bila daleko. Bez oklevanja potrčao je prema tramvajskoj stanici na kojoj su dvojica terorista pucala i noževima ubadala svakoga ko je tuda tada prolazio.

Lev je izvukao svoj pištolj i suprotstavio se napadačima ubivši odmah jednog od njih. Na platformi X pojavio se i snimak na kom se vidi Lev kako trči u sandalama i puca, prisiljavajući drugog teroristu da pobegne.

Lev se nakon toga brinuo za ranjene dok hitne službe nisu stigle. Policija je kasnije potvrdila da je sedmoro ljudi ubijeno, a 11 ih je ranjeno u tom terorističkom napadu, koji se odvio svega nekoliko minuta pre nego što je počeo iranski udar na Izrael.

U razgovoru za Dejli mejl Lev je opisao svoj junački čin. „Živim odmah iznad tramvajske stanice u Jafi, upravo sam bio završio s poslom i bio sam gladan jer nisam imao ništa kod kuće. Sišao sam dole u restoran šnicli i tada sam čuo pucnjavu“, ispričao je Lev i objasnio da je poslednjih šest meseci služio u Gazi te kako je odmah prepoznao da je sigurno reč o pucnjavi, a ne o nečem drugom.

„Video sam tramvaj kako se približava i pokušao sam da ga zaustavi, ali nije stao. Kad se udaljio, tada sam video mrtve ljude na tlu stanice. To je bio i trenutak kada sam video dvojicu terorista. Jedan je počeo da beži u mom smeru. U tom sam se trenutku skrivao iza kanti za smeće, skrivao se u uličicama, ali sam ga držao na oku. Pucao sam na njega – ispucao sam puno metaka jer sam imao pištolj i bio sam na udaljenosti. Jedan ga je pogodio, a onda je potrčao i pao.“

Lev se zatim posvetio povređenima da utvrdi ko je mrtav, a ko je živ i može li se nekome od njih pomoći. Hitne službe ubrzo su stigle, a policija je nedugo zatim eliminisala i drugog teroristu.

Junaštvo mu nije strano

Levu Kreitmanu to nije prvi herojski čin. Pre godinu dana, za vreme Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, Lev se nalazio u blizini Nova festivala, koji su napali pripadnici Hamasa. Odande je izvukao 20-ak mladih, s kojima je zajedno pobegao pred napadačima.

Posle svega što je preživeo Lev više ne ide nigde bez oružja. Na pitanje novinara oseća li se kao junak odgovorio je: „Voleo bih da sam bio bolji. Voleo bih da sam eliminisao i drugoga. Laska mi to, ali je i čudno. Ne osećam se kao heroj.“

Pitali su ga i za izbor obuće u kojoj je lovio teroriste po Jafi, na šta je rekao da on te sandale stalno nosi.

Aktuelna dešavanja nakon napada Irana na Izrael možete pročitati u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar